'Državni vrh ne smije spavati'

Denis Bećirović: EU mora primiti BiH u punopravno članstvo istovremeno sa drugim državama Zapadnog Balkana!

Front 15.09.18, 10:07h

Denis Bećirović: EU mora primiti BiH u punopravno članstvo istovremeno sa drugim državama Zapadnog Balkana!
Državni vrh Bosne i Hercegovine mora prestati sa šutnjom i pasivnom politikom

 

 
Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH je izjavio da jučerašnja izjava Aleksandra Vučića, koji za postizanje međudržavnog sporazuma sa Kosovom zauzvrat traži prijem Srbije u EU do 2025. godine, predstavlja politiku jeftinog „pijačnog trgovanja“ i ignorisanja realnih okolnosti na jugoistoku Evrope:„Sada postaje jasno da je radikalizacija prilika u regiji koju je nametala Vučićeva Srbija za cilj imala zapravo pokušaj osiguranja povoljnije pozicije za stolom u razgovorima o pristupu EU“. 


 
„Zabrinjavajuće je kako državni vrh Bosne i Hercegovine šuti i prihvata nepravednu i neprihvatljivu poziciju Bosne i Hercegovine kao posljednje države Zapadnog Balkana koja treba ući u EU. To je nedopustivo! Bosna i Hercegovina i njeni građani su najveće žrtve u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Naša država je jedina država u kojoj je počinjen genocid, a Bošnjaci su jedini evropski narod nad kojim je počinjen genocid nakon 1945. godine. Srbija je istovremeno jedina država u Evropi kojoj je Međunarodni sud pravde izrekao presudu da je prekršila UN-ovu Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i da nije ništa učinila da spriječi genocid u Bosni i Hercegovini. Neophodno je da sljedeće proširenje EU bude što skoriji, novi veliki pozitivni preokret u svih šest država zajedno. Ulazak u EU bilo koje države regije prije drugih može biti fatalna i neoprostiva greška u procesu integracije Zapadnog Balkana. Bosna i Hercegovina je država kao što su to i druge države Zapadnog Balkana,“ rekao je Bećirović i zaključio:


 
„Naša država u Evropi može biti samo ono što Evropa jeste: civilno, građansko društvo u kojem su vjerska i etnička prava dio ukupne korpe građanskih i ljudskih prava. Evropska konvencija o ljudskim pravima je sastavni dio Ustava BiH, što je rijetkost i među članicama EU. Državni vrh Bosne i Hercegovine mora prestati sa šutnjom i pasivnom politikom. Evropi moramo poslati jasnu poruku da Bosna i Hercegovina mora biti podržana kao građanska država koja ima svoj multietnički karakter, država koja ne smije kasniti za drugim sa prijemom u članstvo EU.“- rekao je Denis Bećirović.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI