video/ evo koja su potraživanja u pitanju

Sindikat osnovnog obrazovanja organizirao protestni skup pred Vladom KS: Poslušajte obraćanje Saudina Sivre

Hronika 12.09.18, 12:41h

Sindikat osnovnog obrazovanja organizirao protestni skup pred Vladom KS: Poslušajte obraćanje Saudina Sivre
Cilj mirnog okupljanja prosvjetnih radnika bio je iskazivanje općeg nezadovoljstva odnosom Vlade KS prema prosvjetnim radnicima te upućivanje zahtjeva da im se vrati dostojanstvo, kroz, kako su naveli, povećenje plaće

 

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo danas je ispred zgrade institucija Kantona organizirao proteste prosvjetnih radnika.  

 

Cilj mirnog okupljanja prosvjetnih radnika bio je iskazivanje općeg nezadovoljstva odnosom Vlade KS prema prosvjetnim radnicima te upućivanje zahtjeva da im se vrati dostojanstvo, kroz, kako su naveli, povećenje plaće. 

 

Po riječima predsjednika  Samostalnog  sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH u KS Saudina Sivre prosvjetari su se okupili da mirninim protestima upozore Vladu KS, koja  "mora shvatiti da ne može da izbjegava razgovor sa sindikatima,  te da se na takav način ne može ismijavati sa prosvjetnim radnicima".  

 

- Mi danas  nećemo ići na pregovore s Vladom, već ćemo pozvati premijera Adema Zolja  da izađe ispred nas i kažem nam  koliko to novca treba da bude osnovica. Mi tražimo osnovicu od 330 KM. Ona se dva puta pomjerala, a ukupno u proteklih pet godina povećana za  pet posto. Za to vrijeme budžet KS je rastao za 175 miliona KM - kazao je Sivro. 

 

On je naveo da ukoliko se danas ne riješi ova sistuacija, da će Sindikat poduzeti druge mjere. 

 

- Organizovat ćemo svakodnene štrajkove upozorenja, koji će u potpunosti paralizirati rad škola do ispunjenja naših zahtjeva. Ponovo ćemo izaći na velike proteste, a onada ćemo 10. oktobra  smjelo i hrabro izaći na proteste pozvati sve koje podržavaju ovu priču, pozvati sve političare, koji su kandidati, nevladine organizacije i vjerske zajednice  da ih pitamo da li je ulaganje u obazovanje trošak ili ulaganje u budućnost - kazao je Sivro.  

Posljednje povećanje plaća prosvjetnih radnika u osnovnom obrazovanju bilo je u januaru ove godine za 2,5 posto, a to je značilo povećanje osnovice za sedam KM, odnosno plaće za 20 do 30 KM.  

 

-  Mi ovdje govorima da je potrebno iz budžeta KS izvojiti oko 10 miiona KM za radnike u vrtićima i osnovnim školama. Trenutna startna plaća visokoobrazovanog profesora, magistra ili doktora nauka kreće se od 1.070 KM. Povećanje koje mi tražimo je 14 posto i lako je izračunati da je taj iznos oko 140 KM. Ako ima novca  za finasiranje političkih stranaka, onda mora biti i  para za prosvjetu u KS - rekao je Sivro. 

 

On je pojasnio da Vlada KS od maja, kada je zatražen sastanak,  do danas nije ponudila ništa, već da je  jedino, samoinicijativno ministar Elvir Kazazović, rekao da bi bilo realno da osnovica   bude 305 KM, a to je povećanje od pet posto.  

 

Sivro je kazao da je Sindikatu prihvatljivo da od 1. septembra bude tih pet posto, a da ostatak bude od 1. januara naredne godina.  

 

Sindikat je odlučio da danas da bude održana nastava u školama, zbog čega se na protestima, kako su naveli,  okupio manji broj prosvjetnih radnika - javila je Fena.

 

Prisutnim prosvjetnim radnicima obratio se predsjednik Sindikata osnovnog odgoja KS-a Saudin Sivro. Pogledajte šta je poručio:

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI