Virus hara susjedstvom

U Srbiji od bolesti Zapadnog Nila umrle još četiri osobe, u Hrvatskoj se petoro bori za život

Hronika 11.09.18, 19:28h

U Srbiji od bolesti Zapadnog Nila umrle još četiri osobe, u Hrvatskoj se petoro bori za život
Kod većine oboljelih radi se o kliničkom obliku bolesti koji zahvaća središnji živčani sistem

 

Pet osoba oboljelih od bolesti Zapadnog Nila bori se za život u Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" - njihovo je zdravstveno stanje neizvjesno, prikopčani su na aparate za disanje i nalaze se u dubokoj komi, potvrdio je u utorak Marko Kutleša iz Zavoda za intenzivnu medicinu i infektologiju.  

 

Bolest Zapadnog Nila prenose komarci, a od pojave prvih oboljelih početkom jula do 10. septembra bolest je laboratorijski potvrđena kod 39 osoba, od kojih je jedna umrla, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

U Srbiji umrle još četiri osobe oboljele od Zapadnog Nila

U posljednjih sedam dana u Srbiji su od bolesti Zapadnog Nila umrle još četiri osobe, saopćio je Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".
U ovoj je godini od bolesti Zapadnog Nila u Srbiji oboljelo 286 osoba, dok je 29 umrlo, prenose beogradski mediji.
Bolest Zapadnog Nila prvi put je registrirana u Srbiji 2012. godine. Od tada do 2017. godine prijavljena su 574 slučaja bolesti, a umrla je 61 osoba.

 

Najveći broj osoba (35) zaražen je na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Hrvatske, najviše u Osječko-baranjskoj županiji (14 oboljelih) te na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije (9).

 

Slučajevi bolesti potvrđeni su i u Vukovarsko-srijemskoj (3), Varaždinskoj (3), Brodsko-posavskoj (2), Koprivničko-križevačkoj (2), Karlovačkoj (1), Međimurskoj (1), Požeško-slavonskoj (1), Istarskoj (1) i Šibensko-kninskoj županiji (1).

 

Dvoje oboljelih zaraženo je izvan Hrvatske, dok se kod još dvoje ne može sa sigurnošću utvrditi mjesto zaraze, javlja Hina.

 

Kod većine oboljelih radi se o kliničkom obliku bolesti koji zahvaća središnji živčani sustav.

 

Po podacima Evropskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 6. septembra na području Evrope zabilježeno je ukupno 1112 slučajeva bolesti Zapadnog Nila.

 

Najviše oboljelih je registrirano u Italiji (327), Srbiji (262) i Grčkoj (168), ali značajan broj zabilježen je i u Mađarskoj (134) i Rumunjskoj (117).

 

Od bolesti Zapadnog Nila u tom je razdoblju umrla 71 osoba.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI