VIDEO/ 17 godina poslije

Još uvijek se bavimo teorijama zavjere: Ko stoji iza terorističkih napada koji su promijenili svijet?

Hronika 11.09.18, 09:28h

Još uvijek se bavimo teorijama zavjere: Ko stoji iza terorističkih napada koji su promijenili svijet?
Nakon napada, Bijela kuća na čelu sa Georgeom Bushom mlađim objavila je rat terorizmu u svijetu, što je nesumnjivo suštinski odredilo tendencije u međunarodnim odnosima prvih decenija 21. vijeka

 

Prije 17 godina borba sa terorizmom u svijetu dobila je potpuno novi oblik. Na današnji dan 2001. u terorističkom napadu srušene su kule bliznakinje u New Yorku.

 

Sedamnaest godina kasnije i dalje postoji niz teorija o tome ko stoji iza napada 11. septembra 2001. Zvanično, iza napada stoji Al Kaida, čiji su preživjeli pripadnici tada uhapšeni. Ipak, svijet se više bavi teorijama zavjere ko bi mogao i u čijem interesu da stoji iza terorističkih napada koji su promijenili svijet.

 

Nakon napada, Bijela kuća na čelu sa Georgeom Bushom mlađim objavila je rat terorizmu u svijetu, što je nesumnjivo suštinski odredilo tendencije u međunarodnim odnosima prvih decenija 21. vijeka.

 

Akcija 19 pripadnika Al Kaide počela je tako što su oteli četiri putnička aviona koji su uzletjeli sa aerodroma u Bostonu, New Yorku i Washingtonu.

 

Otmičari su ušli u kabine aviona i, koristeći noževe za siječenje papira koje su prošvercovali u avion, ubili pilote i preuzeli kontrolu nad letjelicama.

 

Prvi avion American air lines je, u 8.46 sati, udario u sjevernu kulu Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku, a nedugo potom drugi oteti avion kompanije United udario je u južnu kulu, dok se treći oteti avion zabio u sjedište Pentagona.

 

Iz "kula bliznakinja" u New Yorku svega je 20 ljudi, koji su bili na spratovima iznad mjesta udara, uspjelo sigurno da napusti zgrade prije nego što su se urušile.

 

Među žrtvama 11. septembra bilo je i 372 stranaca.

 

Ogromne žrtve su pretrpjeli njujorški vatrogasci, čijih je 343 kolega poginulo u padu "bliznakinja", dok su pokušavali da pomognu povrijeđenima da napuste zgrade.

 

Kasnije su nadležne službe SAD ocijenile da je "mozak" napada bio Halid Šeik Muhamed, koji je uhvaćen u martu 2003. godine u Pakistanu, a u februaru 2008. godine optužen za ratni zločin.

 

Komandosi američke vojske izveli su u proljeće 2011. godine prepad na jedno imanje u Pakistanu gdje se krio Osama bin Laden, optužen da je odgovoran za terorističke napade na SAD i likvidirale ga, o čemu je Obama izvijestio naciju i cijeli svijet.

 

Od napada 2001. godine više od 20 terorističkih zavjera je otkriveno u New Yorku, izjavio je nekadašnji šef policije u tom gradu Bil Branton, upozorivši da je rizik od još jednog tako razarajućeg napada "veći nego ikad".

 

On je istakao da postoji opasnost od usamljenih napadača ili radikalizovanih islamista, koji podržavaju pripadnike Islamske države u Siriji i Iraku, navodi AFP.

 

 

 

 

(b92, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI