Suđenje Zukiću i ostalima

Bivši direktor KPZ-a Sarajevo: Da sam udovoljio zahtjevu Amira Zukića završio bih u zatvoru

Hronika 10.09.18, 14:08h

Bivši direktor KPZ-a Sarajevo: Da sam udovoljio zahtjevu Amira Zukića završio bih u zatvoru
Odgovarajući na pitanja tužiteljice svjedok se prisjetio kada ga je pozvao Zukićev vozač Seid Fazlagić da se sastanu i popiju kafu. Došao je vozilom po njega i na Grbavici je stao da sačeka Zukića, a potom su se odvezli prema Dobrinji. Tokom vožnje Zukić je spomenuo da bi trebalo reći Džananoviću da ne potpisuje neki dokument, ne precizirajući šta tačno

 

Bivši direktor KPZ-a Sarajevo Amer Softić izjavio je danas u nastavku suđenja optuženima za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima da se u vrijeme dok je optuženi Esed Džananović tokom 2017. godine nalazio u pritvoru dva ili tri puta sastao sa Amirom Zukićem u službenim prostorijama SDA centrale.

 

- Razgovarali smo o raznim temama, a Džananovića smo spomenuli jednom ili dva puta. Zukić me pitao kako je, na šta sam mu ja odgovorio da je dobro, da je živ i zdrav - pojasnio je Softić, prenosi Oslobođenje.

 

Svjedok Tužilaštva KS-a danas se nije mogao izjasniti da li je u to vrijeme bio član neke političke stranke zbog čega mu je tužiteljica Bojana Jolović pročitala iskaz dat tokom istrage kada je tvrdio suprotno.

 

- Nisam imao člansku kartu, ali sam imao podršku općinskog odbora SDA Ilidža - kazao je svjedok.

 

Odgovarajući na pitanja tužiteljice svjedok se prisjetio kada ga je pozvao Zukićev vozač Seid Fazlagić da se sastanu i popiju kafu. Došao je vozilom po njega i na Grbavici je stao da sačeka Zukića, a potom su se odvezli prema Dobrinji. Tokom vožnje Zukić je spomenuo da bi trebalo reći Džananoviću da ne potpisuje neki dokument, ne precizirajući šta tačno.

 

Po dolasku na Dobrinju Zukić je izašao iz vozila, dok je Softić otišao sa Fazlagićem na piće, a potom ga je automobilom vratio na Stup.

 

Na pitanje tužiteljice da li je odgovorio na Zukićev zahtjev Softić je odgovorio da nije, jer da jeste onda bi završio u zatvor.

 

Zbog čega niste, pitala je tužiteljica svjedoka koji joj je odgovorio da je "razlog dva ili tri krivična djela koja bi mu se onda stavljala na teret".

 

Softić je tokom unakrsnog ispitivanja advokatici Senki Nožici kazao da njegov razgovor sa Zukićem u centrali SDA nije bio neuobičajen i da je u to vrijeme bio trend da se u zatvoru kao pritvorenici pojavljuju načelnici, njihovi pomoćnici i ministri, te da je bilo onih koji su se interesovali kako nekome proslijediti paket i da li tako nešto odobrava on kao direktor KPZ-a ili sudija.

 

Svjedok je potvrdio i to da su ga iz Tužilaštva KS-a pozvali dan nakon što je bio sa Zukićem i da su mu rekli da je viđen s njim, te da je zbog toga bio zabrinut.

 

Advokatica Vasvija Vidović pitala je svjedoka da li je ikada Džananoviću prenio Zukićev zahtjev oko potpisivanja dokumenata, na šta je on odgovorio da nije i da je svaki razgovor koji je vodio sa Džananovićem bio služben. Također, Softić je pojasnio da je u to vrijeme imao praksu da svakom službenom razgovoru sa pritvorenicima, pa tako i Džananovićem, prisustvuje i komandir.

 

Inače, pored Džananovića i Zukića u ovom predmetu optuženi su još i Safet Bibić, Nedžad i Senad Trako, Ramiz Karavdić i Asim Sarajlić.

 

Suđenje se nastavlja 24. septembra.

 

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI