FOTO/ RODITELJI ZGRANUTI, A TEK KAD SU ČULI ODGOVOR...

Djeci u srpskom vrtiću podijelili slikovnice sa uputama 'za vađenje srca': Kako se odrubljuje glava i časno umire?!

Hronika 09.09.18, 18:32h

Djeci u srpskom vrtiću podijelili slikovnice sa uputama 'za vađenje srca': Kako se odrubljuje glava i časno umire?!
Na slikovnici se nalazi i znakoviti podnaslov: "Ne bi ti se svidjelo da budeš astečka žrtva. Grozote koje radije ne bi da upoznaš", pa se postavlja pitanje - zašto ih onda uopšte dijeliti djeci?!

 


"Nemoj ništa da brineš, tvoja porodica će biti ponosna na tvoju časnu smrt"...  "Znaš da će tvoja smrt pomoći drugima. To je častan čin"... "Mogao bi da budeš oguljen (odran). U proljeće zarobljenike žrtvuju u Šipetoteku, bogu mladog bilja. Zarobljenicima oderu kožu i njom pokrivaju kip božanstva"...


Nećete vjerovati, ovo su samo neke od poruka, tačnije dijelovi teksta iz slikovnice koju su vaspitačice državne Predškolske ustanove “Boško Buha” Inđija (Srbija), u vrtiću u Ljukovu, poklonile mališanima uzrasta od četiri do šest godina, piše InfoNet Vojvodina. 


Na slikovnici se nalazi i znakoviti podnaslov: "Ne bi ti se svidjelo da budeš astečka žrtva. Grozote koje radije ne bi da upoznaš", a uz njega je pečat Predškolske ustanove “Boško Buha” Inđija, te istaknuti logo (što se vidi na poslednjoj strani slikovnice, slika na kraju teksta) Kreativnog centra.

 

slikovnica-vadenje-srca-3


Roditelj petogodišnjeg dečaka N. B. (ime i prezime poznato redakciji) slikao je nekoliko strana pomenute slikovnice, u koje je redakcija Infonet-a imala uvid. Crteži u slikovnici vjerno opisuju ono što piše u tekstu na svakoj strani, a sve obiluje opisima časne smrti, krvi, dranja kože, odsecanja glava i slično.


- To je samo 15 odsto gadosti koje se nalaze u slikovnici koju su podijelili djeci u vrtiću! - izjavio je za InfoNet N. B. 


On u izjavi za ovaj portal kaže da “posebno naglasimo da je revoltiran i bijesan zbog onog što je doživio”. Kaže da možda ne bi ni znao “kakvu sramotnu slikovnicu” su vaspitačice dale mališanima, da nije čuo svoje dijete kako čita citate iz nje.


- Čuo sam da pominje krv, odrubljene glave, časnu smrt, da će neko nekome odrati kožu i bio sam šokiran. Pomislio sam da dijete izmišlja, pa sam ga strogo upitao – ma, šta to govoriš? On mi je rekao – tata, čitam slikovnicu! Tek je onda uslijedio šok - kaže u jednom dahu sagovornik InfoNet-a.

 

Slikovnica sa pečatom Predškolske ustanove

 

slikovnica-vadenje-srca-5


Kada je počeo da lista slikovnicu, kaže da je bio zgranut onim što tamo piše, a još veći šok je uslijedio kad je na koricama slikovnice vidio pečat Predškolske ustanove “Boško Buha” Inđija, a na kojem osim toga jasno vidi da piše i Republika Srbija i Autonomna pokrajina Vojvodina.


- Sutradan, ujutro, odjurio sam u vrtić i pitao vaspitačicu šta su to podijelili djeci i da li su normalni. Ona mi je odgovorila da zna da je to neprikladno, ali da je takav plan i program. Rekla mi je da su oni to dobili i podijelili. Kad sam je pitao – pa, da li ste svjesni šta ste dali djeci, ona je ćutala - prepričava ovaj roditelj.


Kaže da čak toliko ni ne osuđuje vaspitačicu, koliko direktora Predškolske ustanove i sve ostale više instance.


- Ali, nije mi jasno kako je moguće da oni koji odlučuju, kako je moguće da nisu vidjeli kakve knjige štampaju za dječicu tog uzrasta i kakve gadosti u njima proklamuju - kaže N. B.

 

slikovnica-vadenje-srca-4


Slika noža "za vađenje srca"


Kakve razmjere mogu poprimiti posljedice čitanja jedne takve slikovnice, sagovornik InfoNet-a objasnio je primjerom jedne slike iz slikovnice. Kaže da je zbog toga još više zabrinut.


- Nacrtan je nož od kamena, a uz sliku stoji objašnjenje da on služi za vađenje srca. Taj nož liči na makaze. Pitao sam vaspitačicu, dok sam pokušavao da joj objasnim šta su oni to plasirali djeci od pet godina, da li je svjesna šta iz svega toga može da proistekne. Mi u kući imamo makaze, koje liče na taj njihov skaradni nož iz slikovnice. Ko će biti odgovoran ako moje dijete, slliedeći uputstva iz slikovnice koju im je dala Predškolska ustanova, sutra uzme makaze i, ne daj bože, ubode neko drugo dijete. Jer, baš tako je nacrtano u toj njihovoj slikovnici. Vaspitačica nije znala šta da mi odgovori. Naježim se kad samo pomislim šta sve može da zaključi jedna dječija glava kad čita ovako nešto i gleda te slike - kaže N. B.


U Predškolskoj ustanovi bez odgovora


Jesu li svesni kakvu slikovnicu su poklonili petogodišnjacima, da li su prethodno provjerili šta piše i šta je nacrtano u njoj, smatraju li da je takvo štivo prigodno ne samo za taj uzrast djece, nego generalno za školski uzrast, ko će da snosi odgovornost za ovakav propust? Ni na jedno od ovih i mnoga druga pitanja portal InfoNet nije mogao da dobije odgovore od direktorice Predškolske Ustanove “Boško Buha” u Inđiji, jer je bila odsutna.


Iz "Kreativnog centra" poručuju: Slikovnica je humoristički prikaz istorije


A nakon svega u “Kreativnom centru”, izdavača slikovnice „Ne bi ti se svidjelo da budeš astečka žrtva“, kažu da je riječ o humorističkom prikazu istorije. U pisanom odgovoru redakciji InfoNet-a, a koji potpisuje direktorica te izdavačke kuće Ljiljana Marinković, navode da su “ugledni autori slikovnice na humoristički način” predstavili određeni istorijski period. 

 

slikovnica-vadenje-srca-2


- Ne bi ti se svidjelo da budeš astečka žrtva“ jedna je od brojnih knjiga iz serijala koji na humoristički način govori o različitim periodima istorije. Serijal je zasnovan na pouzdanim istorijskim činjenicama i pisali su ga ugledni autori. Sve knjige u ovom serijalu imaju naučno-popularni karakter i njihova misija je da zainteresuju mlade čitaoce za kasnije proučavanje istorije, a astečka civilizacija svakako je jedna od značajnih tema za opštu kulturu. Knjiga je objavljena 2005. godine - kaže direktorica “Kreativnog centra” Ljiljana Marinković.


"Ne treba cenzurisati i praviti selekciju sadržaja"


U odgovoru ona napominje da se podrazumijeva da će starija osoba objasniti djetetu, koje ne čita samostalno, istorijske činjenice, te podvlači da ne bi trebalo cenzurisati i praviti selekciju.


- Ukoliko se knjiga čita s djecom predškolskog uzrasta koju ova tematika zanima, a koja još ne čitaju samostalno, podrazumijeva se da će odrasla osoba, vaspitač ili roditelj, potražiti odgovarajući način na koji će istorijske činjenice približiti i objasniti djeci. Djeca su po prirodi radoznala i s tom njihovom radoznalošću treba raditi, a ne cenzurisati je praveći selekciju između podobnih i nepodobnih sadržaja. To je zamka u koju odrasli često upadaju, ponekad i iz najboljih namjera - kaže direktorica “Kreativnog centra”.


U "Kreativnom centru" navode i da ta izdavačka kuća postoji već 30 godina, te da su objavili blizu 1500 naslova namijenjenih djeci svih uzrasta, kao i odraslima koji rade s njima.

 

InfoNet /DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI