Panika od gubitka izbora već počela

Čović i Ljubić uputili otvoreno pismo svim Hrvatima u BiH, a imaju i važnu poruku za Bošnjake

Front 07.09.18, 10:21h

Čović i Ljubić uputili otvoreno pismo svim Hrvatima u BiH, a imaju i važnu poruku za Bošnjake
Takva država, dodaje se, mnogo je spremnija i poželjnija za članstvo u EU i NATO nego država koja ne poštuje vlastiti ustav i krši najvažniji međunarodni sporazum kojeg su potpisali njezini predstavnici

 

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (HNS BiH) Dragan Čović i predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić uputili su u petak otvoreno pismo Hrvatima u BiH, svim političkim subjektima, kao i svim predstavnicima međunarodne zajednice, te svim građanima i cjelokupnoj javnosti u BiH u kojem su, uz ostalo, naglasili kako još jednom izražavaju i potvrđuju nepokolebljivu odlučnost o gradnji stabilne, funkcionalne i prosperitetne države BiH po mjeri sva tri njezina konstitutivna naroda i svih njenih građana-državljana, državu članicu Europske unije i NATO-a. 

 

HNS BiH je nastojao, a to će činiti i ubuduće, biti konstruktivan i proaktivan partner u procesu izgradnje stabilne, samoodržive i funkcionalne države BiH članice EU i NATO-a, ističe se u otvorenom pismu te dodaje kako svi bitni politički problemi u BiH nastaju zbog relativiziranja, negiranja i kršenja načela konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda. 

 

Osim toga, navodi se kako su glavne aktivnosti Glavnoga vijeća, kao i HNS-a BiH u cijelosti, bile i bit će usmjerene prema ostvarenju konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda te jednakosti svih građana-državljana neovisno o njihovoj etničkoj, odnosno, nacionalnoj (ne)pripadnosti, kao i punopravnom članstvu BiH u EU i NATO-u. 

 

U otvorenom pismu također se napominje kako bi, da je usvojen, HNS-ov Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH omogućio punu provedbu rezultata Općih izbora te otklonio potencijalne blokade institucionalnog i političkog sustava do kojih bi, kako se navodi, moglo doći nakon izbora u listopadu. 

 

 -  Sa žaljenjem ističemo kako u procesu nužnih izmjena izbornoga zakonodavstva i onemogućavanja budućih blokada političkoga sustava, u određenim slučajevima nismo imali iskrene i konstruktivne partnere kako među domaćim tako i među nadležnim međunarodnim predstavnicima i institucijama. Što više, bili smo svjedoci protuustavnog i antidaytonskog djelovanja određenih političkih aktera iz Federacije BiH. Naime, umjesto da pokušaju implementirati odluku 'Ljubić' u Parlamentarnoj skupštini BiH, kako je u samoj odluci i naložio Ustavni sud BiH, pet stranaka (SDA, SBB, SDP, DF i NS), suprotno Izbornom zakonu BiH i suprotno  odluci Ustavnog suda BiH i samom Ustavu BiH, pokušalo je provedbu odluke Ljubić riješiti u Parlamentu Federacije BiH. Stavljajući entitet iznad države, entitetski parlament iznad državnog parlamenta i zakon na entitetskoj razini iznad državnog zakona pet spomenutih stranaka su prijedlogom 'Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH' de iure i de facto izveli pokušaj entitetskog udara na državu, ugrozili ustavno-pravni poredak BiH te prekršili Ustav BiH i Daytonski sporazum – kaže se u otvorenom pismu.   

 

Dodatnu zabrinutost u ovome slučaju, dodaje se, izaziva činjenica da određeni predstavnici međunarodne zajednice u BiH ne samo da nisu oštro osudili i sankcionirali takvo protuustavno i antidaytonsko djelovanje, nego su ga na neki način i ohrabrivali i podržavali. 

 

-  I ovom prigodom, upućujemo snažan i odlučan poziv svim kršiteljima Ustava BiH i Daytonskog sporazuma, kao i svima onima koji ih u tome na bilo koji način podržavaju da prestanu takvim aktivnostima nanositi štetu svim narodima i građanima BiH te opstojnosti, stabilnosti i funkcionalnosti države BiH. Umjesto toga, pozivamo ih da s nama kao legitimnim političkim predstavnicima Hrvata okupljenima u Hrvatskom narodnom saboru BiH iskreno, proaktivno i konstruktivno rade na izgradnji i jačanju međusobnog povjerenja između konstitutivnih naroda te izgradnji i jačanju ustavno-pravnog poretka i državnih institucija u koje svaki građanin-državljanin ove zemlje treba i može imati duboko povjerenje - ističe se u pismu.             

 

Takva država, dodaje se, mnogo je spremnija i poželjnija za članstvo u EU i NATO nego država koja ne poštuje vlastiti ustav i krši najvažniji međunarodni sporazum kojeg su potpisali njezini predstavnici. 

 

 - Svim političkim strankama i akterima izvan HNS BiH, kao i svim predstavnicima međunarodne zajednice te svim građanima i cjelokupnoj javnosti u BiH i svijetu još jednom izražavamo i potvrđujemo našu nepokolebljivu odlučnost da gradimo stabilnu, funkcionalnu i prosperitetnu državu BiH po mjeri sva tri njezina konstitutivna naroda i svih njenih građana-državljana, državu članicu EU i NATO. U tome nas neće omesti ni zaustaviti ni oni koji posljednjih mjeseci prijete oružjem i ratom, kao ni oni  koji prema Hrvatima u BiH nastupaju s majorizatorskih i šovinističkih pozicija, koji bi nam htjeli ukinuti konstitutivnost, zanijekati politički subjektivitet i pogaziti dostojanstvo te nas u vlastitoj zemlji i državi napraviti građanima drugoga reda – kaže se u pismu koje potpisuju predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (HNS BiH) Dragan Čović i predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić . 

 

Oni su pozvali sve Hrvate u BiH, kao i one koji žive izvan BiH, a imaju bosanskohercegovačko državljanstvo da iziđu na izbore i tako ispune svoju nacionalnu i građansku dužnost, a Bošnjacima, kao i njihovim političkim predstavnicima poručili su da poštuju načelo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i time doprinesu izgradnji i jačanju povjerenja među konstitutivnim narodima te uspostavi legitimne, stabilne, funkcionalne i učinkovite vlasti u BiH.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI