opći izbori u bih 2018.

15 kandidata u utrci za članove državnog predsjedništva: Šest bošnjačkih, pet hrvatskih, četiri iz RS-a...

Front 07.09.18, 09:16h

 15 kandidata u utrci za članove državnog predsjedništva: Šest bošnjačkih, pet hrvatskih, četiri iz RS-a...
Na prošlim općim izborima, održanim u oktobru 2014. godine, bilo je ukupno 17 kandidata

 

Na ovogodišnjim Općim izborima u Bosni i Hercegovini ukupno je 15 kandidata za članove državnog predsjedništva. Od tog broja njih šest kandidiralo se za člana Predstavništva iz bošnjačkog, pet za člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda i četiri za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. 

 

Za bošnjačkog člana Predsjedništva kandidati su Mirsad Hadžikadić uime Platforme za progres, Fahrudin Radončić (Savez za bolju budućnost - SBB), Senad Šepić (Nezavisni blok - NB), Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije - SDA), Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija - SDP) i Amer Jerlagić (Stranka za BiH). 

 

Na ovim izborima za mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH borit će se Jerko Ivanković-Lijanović (Narodna stranka Radom za boljitak), Dragan Čović (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ BiH), Boriša Falatar (Naša stranka), Diana Zelenika (HDZ 1990) i Željko Komšić (Demokratska fronta - DF). 

 

Građani s prebivalištem u Republici Srpskoj za svog predstavnika u Predsjedništvu BiH birat će između Mirjane Popović (Srpska naredna stranka - SNS), Mladena Ivanića (Savez za pobjedu), Milorada Dodika (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) i Gojka Kličkovića (Prva srpska demokratska stranka - Prva SDS). 

 

Na prošlim općim izborima, održanim u oktobru 2014. godine, bilo je ukupno 17 kandidata. Bilo je 10 kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, četiri za hrvatskog člana i tri kandidata su se borila za člana Predsjedništva BiH iz RS-a. 

 

Opći izbori zakazani su za 7. oktobra, a danas je počela i zvanična predizborna kampanja koja će trajati do 6. oktobra u 7 sati kada nastupa predizborna šutnja.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI