Bivši pripadnik Vojske RS danas živi u Crnoj Gori

Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti protiv Slobodana Čurčića zbog ubistava i silovanja

Hronika 05.09.18, 13:37h

Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti protiv Slobodana Čurčića zbog ubistava i silovanja
Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata

 

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Slobodana Ćurčića, rođenog 1970. godine u Foči, nastanjenog u Crnoj Gori. 

 

Optuženi Ćurčić se u dvije tačke optužnice tereti da je 1992., na području Foče, počinio ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti. 

 

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. 

 

Optuženi se tereti da je u svojstvu pripadnika VRS, tokom 1992. godine, za vrijeme napada na selo Hum u općini Foča, pucajući iz vatrenog oružja počinio ubistvo dvoje civila bošnjačke nacionalnosti. 

 

Također, optuženi se tereti da je zajedno sa drugim osobama sudjelovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju žena i djevojaka bošnjačke nacionalnosti te lično počinio silovanje jedne osobe. 

 

Optuženi se tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti. 

 

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem 13 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem oko 50 materijalnih dokaza, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI