NAKON ŠTO JE BH. NOVINARKA OPLJAČKANA U SARAJEVU

Mirjana Hrga joj poručila: Draga Dalija, sirijske izbjeglice pate se u Libanonu, ostali su foliranti u pohodu na Europu!

Hronika 04.09.18, 16:20h

Mirjana Hrga joj poručila: Draga Dalija, sirijske izbjeglice pate se u Libanonu, ostali su foliranti u pohodu na Europu!
Među onima koji su odgovorili na njen post našla se i poznata hrvatska novinarka i bivša Dalijina kolegica sa Al Jazeere Mirjana Hrga, koja je u svom tesktu podijelila iskustvo i razočarenje "sa terena" dok je radila priloge na temu izbjeglica iz Sirije

 


Nakon što je prije desetak dana novinarka Al Jazeere Balkans i supruga bivšeg premijera Kantona Sarajevo, Dalija Hasanbegović-Konaković, opljačkana u Sarajevu, usred Baščaršije dok je šetala sa svojom kćerkicom, te nakon toga na društvenim mrežama objavila gorak komentar kad je saznala da je bila žrtva lopova - migranata iz Alžira, uslijedili su brojni komentari na njenom profilu.

 

Od odobravanja do zgražavanja, kako to obično i biva u čaršiji... No, među onima koji su odgovorili na njen post našla se i poznata hrvatska novinarka i bivša Dalijina kolegica sa Al Jazeere Mirjana Hrga, koja je u svom tesktu podijelila iskustvo i razočarenje "sa terena" dok je radila priloge na temu izbjeglica iz Sirije. 

 

Hrga, između ostalog, navodi i da "sirijske izbjeglice bez ičega, u prašini i bez obrazovanja za svoju djecu, sjede pod šatorima i nedovršenim zgradama bez prozora i ičega u Libanonu" a da su svi *ostali foliranti i masa u pohodu na Europu gdje će, navodno, imati bolji ekonomski status".

 

Zašto tako tvrdi, čitajte u nastavku...

 

Draga moja Dalija,


Sad ću biti brutalno iskrena - onog momenta kad je došla politička depeša da sve njih moramo zvati izbjeglicama a ne migrantima, zacrnilo mi se pred očima. Pošto sam izvještavala iz dijela svijeta odakle tvrde da dolaze i vjerujem da bolje od prosječno informiranih poznajem ovu temu, jer sam bila s izbjeglicama iz Sirije, tamo, par kilometara od njihove kuće, bilo mi je mucno gledati kako nakon tri, četiri godine od početka rata, u redu za propusnicu za Europu stoje friško nabildani frajeri, taman izašli iz teretane i ženske s friškim silikonima u usnicama.


Sorry, ali to je dio o kojem super-pacifisti i hulje šute.


Ili kada sam na Omonia trgu u Ateni išla snimati "izbjeglice", taman stigli. Rekli su mi da ću tamo naći grčkog domaćina koji će mi sve objasniti. Grupa na oko izgleda kao ja, međutim među njima izaberem najvećeg kicoša, sa šeširom i crtom na peglu, misleći da je on dobri Grk. Ne, i taj je bio "izbjeglica".


Da odu malo ovi prepametni samo prebaciti koju šuplju s prodavačicom na uglu Zagrebačke, u Beogradu, na kasi da im kaže kako "izbjeglice" nakon četiri godine (!) rata u Siriji kupuju isključivo Marlboro i Camel ili tako nešto, valjda bi im se upalile lampice.


Sjetite se naših izbjeglica samo par mjeseci nakon što su izgnani iz svojih domova! Jad i bijeda! Kakav crni Marlboro?!


Ne osporavam da je za dio njih ovo pakao bez mogućnosti izbora, ali sirijske izbjeglice bez ičega, u prašini i bez obrazovanja za svoju djecu, sjede pod šatorima i nedovršenim zgradama bez prozora i ičega u Libanonu. Ostali su foliranti i masa u pohodu na Europu gdje će, navodno, imati bolji ekonomski status.


Dakle - migranti i valuta za potkusurivanje velikih političkih sila koje su ih poslale na ovaj put.


Bila sam s izbjeglicama, jadnicima. Čekaju u Libanonu da se vrate kući. Kao i oni iz Turske. Zato su tamo, blizu. Muka mi je već od ovog prenemaganja poluinformirane mase koja na mrežama liječi svoje komplekse, jer bi u stvarnosti rođenog brata ostavili da crkne na cesti.


Toliko od mene. Znam da će izazvati reakcije, ali ne namjeravam sudjelovati u raspravi. Znam i tvrdim. Vrijeme će potvrditi, napisala je Mirjana Hrga u svom FB odgovoru.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)