Poslanik u PSBiH održao pres-konferenciju

Obustavljena istraga protiv Šemsudina Mehmedovića za ratne zločine u Tešnju: 'Ponosan sam na svoju prošlost'

Hronika 04.09.18, 12:22h

Obustavljena istraga protiv Šemsudina Mehmedovića za ratne zločine u Tešnju: 'Ponosan sam na svoju prošlost'
Ovim je dobivena još jedna pravna bitka za identificiranje pravnog karaktera borbe za nezavisnost BiH. Vodio sam ovu borbu, nekada beskompromisno, često sa ogromnim strpljenjem, ali nikada nisam izgubio iz vida da se ne radi samo o meni, već o BiH, časnoj odbrani i herojskom Tešnju, poručio je Mehmedović

 

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šemsudin Mehmedović kazao je danas da je nakon 13 godina dobio zvaničnu odluku Tužilaštva BiH da se protiv njega obustavlja krivični postupak zbog nedostatka dokaza. 

 

Podsjetio je da je 2005. godine protiv njega podnesena krivična prijava za navodni ratni zločin u Tešnju, ali da su to bili "medijsko-propagandni skečevi u režiji različitih osoba" te da je na nezakonit način uhapšen 19. jula 2013. godine. 

 

- Od tada do danas se zvanično vodila istraga protiv mene. Nakon svega mogu reći da sam ponosan na svoju prošlost i niste je uspjeli "uprljati" -  potcrtao je. 

 

Mehmedović je istakao da su se mnogi utrkivali ko će više ružnih i nečasnih epiteta izreći o njemu, braniteljima BiH i karakteru borbe za slobodu.   

 

- Ovim je dobivena još jedna pravna bitka za identificiranje pravnog karaktera borbe za nezavisnost BiH. Vodio sam ovu borbu, nekada beskompromisno, često sa ogromnim strpljenjem, ali nikada nisam izgubio iz vida da se ne radi samo o meni, već o BiH, časnoj odbrani i herojskom Tešnju - poručio je. 

 

Naglasio je da je odbrana BiH na području općine Tešanj bila časna, dostojanstvena i istrajna i da se to, bez obzira na sve pokušaje, nije dovelo u pitanje te da je odbrana Tešnja imala stratešku važnost u agresiji na BiH. 

 

Pozvao je sve bh. patriotske snage da pred izazovima ostave razlike po strani, da objedine cjelokupnu pozitivnu energiju te da ne dopuste da ih metode specijalnog rata zavedu na put koji predstavlja antidržavno djelovanje i radikalno ugrožavanje budućnosti. 

 

- Ovo je pobjeda institucija BiH koja ohrabruje da su politički centri moći institucionalno pobijeđeni i to daje nadu za građane da pravda živi u BiH - kazao je Mehmedović te pozvao državne organe i institucije da svoju ulogu obavljaju profesionalno u skladu sa činjenicama, argumentima i dokazima. 

 

Zahvalio je svima koji su mu na bilo koji način davali podršku, posebno kolegama iz Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PSBiH, ali i onima koji su u srcu osjećali da je njegov progon neprihvatljiv. 

 

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u okviru predmeta kodnog naziva "Ozren", 19. jula 2013. godine su na području Sarajeva uhapsili Šemsudina Mehmedovića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina. Mehmedović je od 1991. do 1993. godine bio načelnik Policijske stanice u Tešnju, a između 1993. i 1995. godine i načelnik Centra službe bezbjednosti Doboj sa sjedištem u Tešnju.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI