Ministar vanjskih poslova Kosova ipak ne dolazi u BiH

Oglasio se Pacoli i otkazao učešće na sastanku u Banjaluci: 'Dodik predstavlja brigu za sve na Zapadnom Balkanu'

Front 04.09.18, 08:33h

Oglasio se Pacoli i otkazao učešće na sastanku u Banjaluci: 'Dodik predstavlja brigu za sve na Zapadnom Balkanu'
Dodik je naveo da Bedžet Pacoli "nije dobrodošao u Banjaluku" i da "potez ministra Crnadka da Pacolija pozove u Banjaluku doživljavaju kao provokaciju Republike Srpske"

 

Najavljeni trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova BiH, Srbije i Turske, koji se trebao održati u Banjaluci je odgođen, potvrđeno je ranije iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

 

Do odlaganja sastanka je došlo zbog vanrednih okolnosti uslijed kojih ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlüt Çavuşoğlu neće biti u prilici biti u Banjaluci na planiran datum. Na sastanku se trebao pojaviti i ministar vanjskih poslova Kosova Bedžet Pacoli koji je u Banjaluku trebao doći, kako je ranije izjavio ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, uz saglasnost Beograda.

 

Međutim, nakon što je objavljeno da bi Pacoli trebao doći u grad na Vrbasu kako bi se razgovaralo o regionalnim projektima u oblasti prometne infrastrukture, ekonomska suradnja i općoj političkoj situaciji u regiji, reagovao je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

 

Dodik je naveo da Bedžet Pacoli "nije dobrodošao u Banjaluku" i da "potez ministra Crnadka da Pacolija pozove u Banjaluku doživljavaju kao provokaciju Republike Srpske".

 

O svemu je svoj komentar dao i sam Pacoli.

 

pacoli-tvit

 

"Zbog prijetnji i prepreka koje je stvorio predsjednik RS Milorad Dodik prema meni i mojoj delegaciji, uprkos pozivnici ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka, otkazao sam svoje učešće na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica SEECP u Banjaluci. Dodik predstavlja brigu za sve na Zapadnom Balkanu", naveo je Pacoli.

 

Trilaterali sastanci između BiH, Srbije i Turske održavaju se od 2010. godine s ciljem unapređivanja međusobnih odnosa, kao i otvaranja prostora za privrednu suradnju i rasterećivanja političkih odnosa.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI