Mjesec prije izbora traže rekonstrukciju Vijeća ministara

SNSD i DNS zahtijevaju smjenu ministra Mektića! Iz HDZ-a stigla podrška, SDA se žestoko protivi: To nećemo dozvoliti!

Front 03.09.18, 15:53h

SNSD i DNS zahtijevaju smjenu ministra Mektića! Iz HDZ-a stigla podrška, SDA se žestoko protivi: To nećemo dozvoliti!
Optužili su ga da je ignorirao i minimizirao situaciju u kojoj je u BiH od početka godine ušlo više od 10.000 ilegalnih migranata te su dodali da je "lažnim i nepotpunim informacijama doprinio nespremnosti institucija da odgovore na ovaj izazov"

 

Poslanici SNSD-a i DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predložili su Domu da na sjednici zakazanoj za sutra, 4. septembra, razmatra smjenu ministara sigurnosti BiH Dragana Mektića (SDS) zbog, kako kažu, neadekvatnog suočavanja s povećanim prilivom migranata u BiH.

 

Inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, mjesec dana uoči parlamentarnih izbora, zatražili su poslanici Staša Košarac, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Milica Marković, Miroslav Milovanović, Borislav Bojić, Đorđo Krčmar i Jovan Vukovljak koji kažu da postoji pravna mogućnost za to.

Mehmedović: Nećemo dozvoliti Mektićevu smjenu

Nećemo dozvoliti smjenu ministra koji se uhvatio u borbu protiv kriminala i korupcije. To ne dolazi u obzir, posebno što tu smjenu traži Milorad Dodik i njegovi poslušnici - izjavio je Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH (SDA), reagirajući na zahtjev za smjenu ministra sigurnosti Dragana Mektića.

Optužili su ga da je ignorirao i minimizirao situaciju u kojoj je u BiH od početka godine ušlo više od 10.000 ilegalnih migranata te su dodali da je "lažnim i nepotpunim informacijama doprinio nespremnosti institucija da odgovore na ovaj izazov".

 

Borislav Bojić (DNS) kaže da institucije ne drže situaciju pod kontrolom, a Mektićeva obmana javnosti prouzrokovala je, ističe, potrebu da se pošalje politička poruka da tako neodgovorni ljudi ne mogu obavljati odgovorne pozicije.

 

- Više se bavio igrokazom i prikazivanjem nekog stanja borbe protiv vještica, kriminalaca, umjesto da se osposobi sistem da može odgovoriti izazovima koji nisu mali kad je u pitanju oblast sigurnosti - kazao je Bojić.

 

Poslanik SNSD-a Staša Košarac izrazio je očekivanje da će se zbog argumenata i činjenica koje će iznijeti na sjednici sutra otvoriti rasprava, jer je Mektićeva uloga "štetna po cjelokupnu sigurnost u BiH, ali i imidž BiH".

 

Da je do ovoga trebalo doći i ranije smatra poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović koji je najavio da će podržati smjenu ministra sigurnosti Dragana Mektića.

 

S druge strane, poslanik DF-a Damir Bećirović ne podržava smjenu Mektića, već smatra da bi trebalo smijeniti ministra vanjskih poslova Igora Crnadka (PDP) jer je, kaže Bećirović, upravo on uradio mnogo lošijih stvari, pogotovo u zadnjem periodu.

 

- Za smjenu ministra Mektića ne postoje argumenti prema nama i onome što znam. Tako ćemo i postupiti - kazao je Bećirović, dodajući da je pitanje koliko će ovaj saziv Vijeća ministara BiH raditi i kada će biti formiran novi saziv nakon izbora.

 

Međutim, poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević ocjenjuje da je u praksi demokratskih zemalja nezabilježeno da na posljednjoj sjednici parlamenta jednog saziva neko traži smjenu ministra u izvršnom tijelu čiji mandat ističe. Dodaje da ne postoji niti jedan razlog za Mektićevu smjenu.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI