KAKVO NAS VRIJEME ČEKA NAREDNA TRI MJESECA

Popularni meteorolog Zoran Vakula objavo prvu dugoročnu prognozu za jesen: Septembar počinje s kišom, a onda...

Hronika 03.09.18, 12:07h

Popularni meteorolog Zoran Vakula objavo prvu dugoročnu prognozu za jesen: Septembar počinje s kišom, a onda...
U periodu od 10. septembra, prema raspoloživim modelima doći će do stabilizacije vremenskih prilika na području Bosne i Hercegovine. Smanjenje oblačnosti i više sunčanih sati uvjetovat će i povećanje temperature zraka

 

Popularni meteorolog Zoran Vakula objavo prvu dugoročnu prognozu za jesen:


Unatoč još ponegdje vrućim danima, prvi septembrarski vikend u većini je Hrvatske opravdao naziv i prvog jesenskog. Barem prema klimatološkom računanju, kaže popularni meteorolog Zoran Vakula za HRT.


Kaže i da će septembar započeti sa promjenljivim vremenskim prilikama, ali da kratke rukave još ne treba spremati jer će u nastavku ovog mjeseca biti i iznadprosječnih temperatura.


Od srijede će ponovno biti toplije, uz više sunčanih sati, premda posvuda ne i suho.


Jesen - iznadprosječno topla, ponegdje i kišovita?!


Na podjednaki ugođaj - relativne topline i mjestimičnog viška padavina, prema trenutačnim se dugoročnim prognozama valja pripremiti ne samo sljedećih dana, nego i sljedećih sedmica i mjeseci, navodi Vakula.


Povećana je vjerojatnost da će i srednja sezonska temperatura, a i svakog od sljedeća tri mjeseca (septembar - novembar) u većini Hrvatske biti barem malo viša od prosjeka, a podjednaka je prognoza i ukupne sezonske količine oborine za Jadran i područja uz njega, dok je u sjevernijim krajevima vjerojatnost odstupanja od prosjeka znatno manja.


Naravno, promjene su moguće jer ove godine prognoze po sezonama i mjesecima nisu pouzdane kao inače - sjetimo se samo hladnoće marta i posebno februara, prije koje su dugoročne prognoze davala povećanu vjerojatnost iznadprosječnih temperatura. No, za ljeto su se pokazale jako dobre, ističe Vakula.


U BiH početak septembra hirovit i nestabilan


U Bosni se u periodu od 04. do 10. septembra očekuje promjenjivo oblačno i nestabilno vrijeme sa povremenom kišom i pljuskovima, davodi se u prognozi FHMZ-a.


Pljuskovi se očekuju uglavnom u poslijepodnevnim satima i mogu biti praćeni grmljavinom. Na području Hercegovine u ovom periodu preovladavat će stabilno vrijeme sa promjenjivom naoblakom.


Jutarnje temperature zraka kretat će se od 12 °C do 18 °C u Bosni, a u Hercegovini između 17 °C i 22°C. Maksimalne dnevne temperature očekuju se između 23 °C i 29 °C u Bosni, a na jugu zemlje između 26 °C i 31°C.


U periodu od 10. septembra, prema raspoloživim modelima doći će do stabilizacije vremenskih prilika na području Bosne i Hercegovine. Smanjenje oblačnosti i više sunčanih sati uvjetovat će i povećanje temperature zraka.


Maksimalne temperature u Bosni očekuju se iznad 24 °C, a u Hercegovini iznad 30 °C. Izuzetak čine samo visoka planinska područja, gdje se očekuju maksimalne temperature do 18 °C.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI