Zora Dobričanin-Nikodinović 'pro bono' u advokatskom timu

I cijenjena advokatica iz Srbije u istrazi ubistva: Majku Davida Dragičevića nisam mogla da odbijem, a ako se umiješa politika...

Hronika 01.09.18, 14:00h

I cijenjena advokatica iz Srbije u istrazi ubistva: Majku Davida Dragičevića nisam mogla da odbijem, a ako se umiješa politika...
- Jedan od razloga što sam ovo prihvatila je taj što želim da dam svoj doprinos u mjeri u kojoj je to moguće da se utvrdi istina. Istina, borba za istinu, borba za pravdu - to je moje životno i profesionalno opredjeljenje - kaže ugledna advokatica

 


Voljela bih da moja pomoć oštećenoj strani u slučaju "David Dragičević" da neki doprinos rasvjetljavanju ovog događaja, a svakako bi mi bilo drago da uđemo i u sudsku praksu, kaže u intervjuu za Nezavisne Zora Dobričanin-Nikodinović, ugledni srpski advokat, koja je član tima Davora Dragičevića kako bi pomogla u rješavanju ubistva njegovog sina.


"Apsolutno ne želim da se miješam u politiku niti dozvoljavam da to bilo ko čini preko mog imena.  U slučaju da to primijetim - izaći ću iz tima", ističe ona.


NN: Šta vas je motivisalo da prihvatite predmet "Dragičević"?


DOBRIČANIN-NIKODINOVIĆ: Kolega koji je punomoćnik oštećenih zamolio me da se uključim u predmet. Razmišljala sam jer sam vrlo zauzeta, a ovaj angažman zahtijeva putovanje i odsustvo iz kancelarije. Onda sam razgovarala i sa Davidovom majkom Suzanom i nju jednostavno nisam mogla da odbijem. Traganje za istinom je uvijek motiv za mene. Što veći izazov, to veći motiv.


NN: Gospoda Nobilo i Feraget kažu da u bh. krivičnom postupku oštećena strana ima veoma skučen prostor da zaštiti svoja prava. Mislite li da je sistem na neki način usmjeren na štetu oštećenih lica, a previše u korist optuženih?


DOBRIČANIN-NIKODINOVIĆ: I naš i vaš ZKP prilično su zapostavili ulogu oštećenih. Kod vas je to još drastičnije... Ne mogu ja u vašoj državi da predlažem izmene ZKP-a, ali s obzirom na to da lično rukovodim Radnom grupom za krivičnopravnu materiju u Advokatskoj komori Srbije, mi pripremamo naš prijedlog izmjena i dopuna našeg ZKP-a.


NN: Da li mislite da će način na koji ćete vi pristupiti predmetu značiti promjenu sudske prakse u BiH, kao što smatra vaš kolega Nobilo?


DOBRIČANIN-NIKODINOVIĆ: Voljela bih da moja pomoć oštećenoj strani u slučaju "David Dragičević" da neki doprinos rasvjetljavanju ovog događaja, a svakako bi mi bilo drago da uđemo i u sudsku praksu. Naime, bez obzira na zakonsku nedorečenost - naišli smo na otvorena vrata u Tužilaštvu u Banjaluci, zbog čega sam stekla utisak da zaista žele da rasvijetle ovaj slučaj da su im dobro došli stručna pomoć i iskustvo svih nas, pa i iskustvo kolege Nobila i moje, koje nosimo iz drugih država.


Moja ideja je da pomognemo Tužilaštvu u meri u kojoj je to moguće, da tako dođemo do istine. Apsolutno, apsolutno ne želim da se miješam u politiku niti dozvoljavam da to bilo ko čini preko mog imena. U slučaju da to primijetim - izaći ću iz tima. Ja se politikom ne bavim. Moje opredjeljenje je samo čista advokatura.


NN: Zašto ste pristali da se angažujete pro bono? Ne sumnjam, naravno, u vaše dobre namjere već znate da u našem narodu uvijek postoji mala doza nepovjerenja...


DOBRIČANIN-NIKODINOVIĆ: Pro bono - naravno. Jedan od razloga što sam ovo prihvatila je taj što želim da dam svoj doprinos u mjeri u kojoj je to moguće da se utvrdi istina. Istina, borba za istinu, borba za pravdu - to je moje životno i profesionalno opredjeljenje.

 

(Nezavisne/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI