Iz Tužiteljstva BiH pojašnjavaju

Nakon akcije 'Solinjanka': Kako je SIPA u Hercegovini razbila grupu za međunarodno krijumčarenje opojnih droga

Hronika 30.08.18, 07:50h

Nakon akcije 'Solinjanka': Kako je SIPA u Hercegovini razbila grupu za međunarodno krijumčarenje opojnih droga
U združenoj policijskoj akciji sudjelovala je SIPA kao nositelj aktivnosti, a potporu pružili Granična policija BiH, MUP HNK i MUP ZHK

 

U okviru akcije kodnog naziva „Solinjanka“  izvršeni su pretresi objekata i vozila povezanih sa tri osumnjičene osobe na području Mostara i Gruda, a koje su osumnjičene za organizirano krijumčarenje opojne droge heroin, na području BiH i Hrvatske, kao i prodaju na ilegalnom narko-tržištu na području Mostara i Hercegovine.


Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA, su na području Mostara i Gruda izvršili lišenje slobode osumnjičenih i pretrese objekata i vozila, koja koriste osumnjičeni.


Na mjestu događaja su tužitelj i istražitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, koji koordiniraju aktivnosti na terenu.


U združenoj policijskoj akciji sudjeluju  SIPA kao nositelj aktivnosti, a potporu pružaju Granična policija BiH, MUP HNK i MUP ZHK.


Akcija je realizirana u okviru istrage u kojoj su prikupljeni dokazi da su osumnjičeni pripadnici organizirane kriminalne skupine, koja se duži vremenski period bavi međunarodnim krijumčarenjem, nabavkom, skrivanjem i  daljom distribucijom opojne droge heroin, na području BiH i Hrvatske.


Također, prikupljeni su dokazi da  su osumnjičeni vršili gotovo svakodnevno snabdijevanje opojnom drogom heroin, ilegalnog narko- tržišta na području Mostara.


U okviru istrage, ostvarena je značajna suradnja sa partnerskim agencijama na području R Hrvatske, s obzirom da je opojna droga herion krijumčarena i na području Hrvatske.


Osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenog djela organiziranog kriminala iz članka 250. i neovlaštenog prometa opojnih droga iz članka 195. Kaznenog zakona BiH.


Nakon lišenja slobode i izvršenih pretresa sa ciljem pronalaska opojne droge i drugih dokaza o počinjenim kaznenim djelima, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, navodi se u saopštenju Tužitejlstva BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI