Provjerite 'čistoću meda'

Ne dopustite da vam podvaljuju: Uz ove savjete možete prepoznati pravi med

Auto & Dom 29.08.18, 20:54h

Ne dopustite da vam podvaljuju: Uz ove savjete možete prepoznati pravi med
Sipajte med u čašu hladne vode, ako se otopi, znak je da je med nečist i da sadrži sirup. Ako se ne otapa već pada na dno čaše, u potpunosti je čist

 

Iako većina kupaca želi da nabavi stopostotni pčelinji med, zbog neoprezne kupovine često završe sa pogrešnim proizvodom. Uz ove korake provjerite "čistoću meda".

 

Kristalizacija meda

 

Ako vam se med kristalizuje tokom vremena, to je dobar znak. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira na to koliko dugo ga čuvate, dok će se pravi med kristalizovati.

 

Med između prstiju

 

Uzmite malo meda i protrljajte ga između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Čist med je dobar za kožu i nije ljepljiv. Ako počne da se lijepi, znači da ima šećera i vještačkih zaslađivača u njemu.

 

Med u mikrovalnoj

 

Stavite u mikrovalnu dvije do tri kašičice meda. Zagrijte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelizovati i neće postati pjenast. Lažni med će se teško karamelizovati i biće prepun mjehurića.

 

Pogledajte etiketu

 

Iznenadili biste se koliko malo ljudi čita etikete proizvoda koje kupuju, šta su kupili, saznaju tek kod kuće. Prije nego što obavite kupovinu, pogledajte etiketu i sastav meda, provjerite da li on sadrži aditive.

 

Med i mravi

 

Pčele instinktivno grade košnice na drveću i među stijenama kako bi se zaštitile od mrava. Stavite malo meda kod mrava i vidjećete da neće dirati med ako u njemu nema vještačkog šećera.

 

Birajte kristalizovani med

 

Iako nije najprivlačnija vrsta meda, kristalizovani med je uvijek čist, i najpouzdanija vrsta na tržištu.

 

Med i žumance

 

Malo meda promiješajte sa žumancetom. Ako je med čist, kada izmješate žumance, izgledaće kao da je skuhano.

 

Med u vodi

 

Sipajte med u čašu hladne vode, ako se otopi, znak je da je med nečist i da sadrži sirup. Ako se ne otapa već pada na dno čaše, u potpunosti je čist.

 

Med i vatra

 

Med možete da testirate i vatrom. U staklenu posudicu stavite malo meda i umočite u njega pamučni fitilj voštane svijeće. Pokušajte da zapalite fitilj, ako gori, med je čist. Ako ne gori, u medu ima vode.

 

Med i hljeb

 

Namažite med na parče hljeba. Prirodni med će stvrdnuti hljeb za nekoliko minuta, dok će vještački navlažiti hljeb zbog sadržaja vode.

 

Med i papir

 

Stavite nekoliko kapi meda na papir i posmatrajte šta se događa. Ako papir upija med, med nije čist. Ako med ostaje na površini, onda je čist. Umjesto papira, možete da koristite i pamučnu krpu.

 

Med u ustima

 

Neposredno prije gutanja pravi med će vam dati osjećaj bockanja u ustima što lažni med ne može postići.

 

 

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI