Istraga o malverzacijama u GRAS-u

Kako su nestale stotine hiljada maraka pri kupovini autobusa koji bi mogli eksplodirati dok kruže ulicama Sarajeva?

Hronika 29.08.18, 20:36h

Kako su nestale stotine hiljada maraka pri kupovini autobusa koji bi mogli eksplodirati dok kruže ulicama Sarajeva?
Nezvanično predmet interesa istražitelja FUP-a, pored kupovine autobusa bez provedene javne nabavke, su i upitna garancija autobusa, odnosno plinskih boca koje se u njima nalaze, koje su metalne, a trebale bi biti karbonske

 

Saslušano je svih pet osumnjičenih u predmetu GRAS, koji vodi Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, a iskaz još uvijek nije dao predstavnik kompanije "Junuzović kopex", koja se u svojstvu pravne osobe tereti za zloupotrebu položaja i ovlašćenja.

 

Kantonalno tužilaštvo TK vodi istragu protiv Muje Fiše, bivšeg ministra saobraćaja i aktuelnog ministra za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo, Harisa Gušića, bivšeg v.d. direktora u GRAS-u, Adnana Himzanije, predsjednika Sindikalne podružnice GRAS-a, Sanela Nezirića, advokata i edukatora za javne nabavke te protiv Amira Junuzovića, vlasnika i osnivača firme "Junuzović kopex".

 

- Saslušanje Adnana Himzanije jučer su obavili službenici Federalne uprave policije (FUP). U narednom periodu bit će saslušan i predstavnik pravne osobe "Junuzović kopexa" - potvrdio je za Faktor postupajući tužilac u ovom predmetu Nihad Halilčević.

 

Istraga je pokrenuta zbog kupovine 26 rabljenih autobusa na plin bez provedenog postupka javnih nabavki. Autobuse je GRAS tokom 2017. godine, kupio od "Junuzović kopexa", a kako navode u Tužilaštvu, sve s ciljem "pribavljanja imovinske koristi prodavcu od više stotina hiljada maraka, pri ćemu su korištena dodjeljena budžetskih sredstava Kantona Sarajevo, iz kojih sredstava je i ostvarena ova korist". Također, istraga se vodi i za pokušaj da se na isti način i sa istim ciljem pribavljanja takve koristi provede i nabavka 25 minibus vozila u GRAS-u, od iste firme i po sličnoj matrici poslovanja.

 

Nezvanično predmet interesa istražitelja FUP-a, pored kupovine autobusa bez provedene javne nabavke, su i upitna garancija autobusa, odnosno plinskih boca koje se u njima nalaze, koje su metalne, a trebale bi biti karbonske. Saznajemo da je više od pola, od 26 kupljenih autobusa, većinu vremena provelo u depou nego na cesti. Svi autobusi su registrirani u Tuzlanskom kantonu, a koriste se u Kantonu Sarajevo i njihova daljnja registracija je upitna.

 

Na upit o sigurnosti plinskih boca u autobusima, tužilac Halilčević kaže da je tužilaštvo vršilo neke provjere po tom pitanju, ali da još uvijek nije otvorena istraga i u tom pravcu.

 

- Upoznati smo s tim i dalje vršimo provjere u tom dijelu, pa ćemo vidjeti - rekao je Halilčević, dodavši da ne želi ići u detalje istrage.

 

Detalji istrage kada su u pitanju plinske boce u kupljenim autobusima, mogli bi se odnositi na legalnost registracije samih vozila, atestiranje plinskih boca...

 

Nezvanično "Junuzović kopex" autobuse je uvezao iz Mađarske i Njemačke. Postoji sumnja da se radilo o otpisanim vozilima, koja ne mogu na ceste Evropske unije, stoga se ni kod nas ne bi mogla naći na cesti. Da li je to zaista i bilo tako utvrdit će istraga.

 

Inače, "Junuzović kopex" je firma koja pored prodaje autobusa drugim kompanijama, održava javni gradski prijevoz u Tuzli, jer je većinski vlasnik "Gradskog i prigradskog saobraćaja" (GiPS) Tuzla. Prilikom rukovanja plinskim bocama jedan radnik GiPS-a povrijeđen je 8. avgusta, što bi vjerovatno bilo zataškano da FUP o ovom događaju nije obavijestio Policijsku stanicu Zapad u Tuzli.

 

- Nepoznata osoba 8. avgusta obavijestila je FUP o nesreći na parkingu GiPS-a kod Siporeksa. Pripadnici FUP-a alarmirali su PS Zapad i izlaskom na lice mjesta utvrđeno je da je radnik N. A. (25) zadobio teške povrede ruke nakon rukovanja plinskom bocom. Teretno motorno vozilo je dovezlo plinske boce, koje su na licu mjesta pretekane u rezervoar iz kojeg se plin sipa u autobuse. Radnik je odvrnuo pogrešan ventil i došlo je do nesreće u kojoj je povrijedio ruku - rekao je glasnogovornik MUP-a TK Izudin Šarić.

 

Dakle, iako je radnik zadobio teške tjelesne povrede, niko nije našao za shodno da pozove policiju.

 

Kada budu okončane sve istražnje radnje, koje po nalogu Tužilaštva TK provodi FUP, bit će poznato i da li postoji problem s plinskim bocama koje u autobusima GRAS-a kopljenim od "Junuzović kopexa" kruže Sarajevom.

 

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI