Akcija 'Solinjanka'

Akcija SIPA-e na području Mostara i Gruda: Dvije osobe uhapšene zbog prometa opojnim drogama

Hronika 29.08.18, 16:27h

Akcija SIPA-e na području Mostara i Gruda: Dvije osobe uhapšene zbog prometa opojnim drogama
Lica lišena slobode sumnjiče se da su u proteklom periodu, zajedno sa njima poznatim licima, nabavljala opojnu drogu “heroin”, distribuirala je i prodavala na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske

 

Dvije osobe uhapšene su jutros na području Mostara i Gruda u akciji SIPA-e pod nazivom "Solinjanka", zbog sumnje u neovlašteni promet opojnim drogama.

 

Saopćenje nakon akcije prenosimo u cjelosti:

 

- Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (29.8.2018. godine) na području Mostara i Gruda, pod nadzorom Tužilaštva BiH, realizovali operativnu akciju kodnog naziva “Solinjanka” u kojoj su dva lica lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivčno djelo iz člana 250. KZ BiH “Organizovani kriminal” u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. KZ BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama“.

 

Prilikom realizacije navedene akcije policijski službenici SIPA-e su po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, izvršili pretres stambenih objekata, motornih vozila i lica na dvije lokacije na području Mostara i Gruda.

 

Tom prilikom je pronađeno i privremeno oduzeto oko 70 grama smeđe praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “heroin”, pištolj marke “CZ 99”, mobilni telefoni koji su korišteni u međusobnoj komunikaciji prilikom krijumčarenja opojne droge heroin kao i putnička motorna vozila koja su korištena prilikom prevoza opojne droge.

 

Lica lišena slobode sumnjiče se da su u proteklom periodu, zajedno sa njima poznatim licima, nabavljala opojnu drogu “heroin”, distribuirala je i prodavala na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi. Sprovođenjem istražnih radnji nad osumnjičenim licima, zadokumentovano je krijumčarenje više kilograma opojne droge “heroin”.

 

U okviru rada na predmetu i tokom realizacije akcije ostvarena je veoma dobra međunarodna saradnja sa MUP-om Republike Hrvatske.

 

Po okončanju pretresa, u službenim prostorijama SIPA-e izvršena je kriminalistička obrada nad licima lišenim slobode, koja će u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predata postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH na dalje postupanje.

 

Tokom realizacije operativne akcije policijskim službenicima SIPA-e, pomoć su pružili policijski službenici MUP HNK, MUP ZHK i Granične policije BiH - navedeno je u saopćenju.

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI