Umrla u 77. godini od raka gušterače

Ispraćaj Arethe Franklin: Kraljica soula u štiklama u zlatnom kovčegu

Showbizz 29.08.18, 12:21h

Ispraćaj Arethe Franklin: Kraljica soula u štiklama u zlatnom kovčegu
Unutar lijesa zlatnim slovima je napisano 'kraljica soula', a lijes je ukrašen ružičastim i ljubičastim ružama. Cvijeće, kako kažu organizatori, treba odraziti njezinu ljubav prema obožavateljima

 

Legendarna pjevačica Aretha Franklin, koja je 16. augusta preminula u 77. godini od raka gušterače, polegnuta je u otvoreni zlatni lijes. Vjerni obožavatelji mogu 'kraljici soula' odati posljednju počast u Muzeju Afroameričke povijesti Charles H. Wright u Detroitu sljedeća dva dana. Diva je prevezena do muzeja u klasičnom bijelom oldtimeru LaSalle Sedanu iz 1936. 


Unutar lijesa zlatnim slovima je napisano 'kraljica soula', a natpis je ukrašen ružičastim i ljubičastim ružama. Cvijeće, kako kažu organizatori, treba odraziti njenu ljubav prema obožavateljima, ali i sklonost visokoj modi. 

 

Noge, na kojima ima crvene štikle, prekrižene su joj na gležnjevima kako bi podsjetile da je divi bilo ugodno što je snažna žena. Na usnama ima ljubičasto-crveni ruž, a obučena je cijela u crveno što simbolizira njeno članstvo u sestrinstvu 'Delta Sigma Theta' koje se borilo za prava Afroamerikanki.

 

U isto vrijeme, kičasti elementi i mrežasta tkanina su nešto što bi Aretha, kako kažu organizatori, nosila na pozornici. 

 

Nećakinja pjevačice, Sabrina Owens jedna je od organizatora događaja, te je potvrdila da je haljina koju Franklin nosi 'odjeća koju bi si i ona sama izabrala'. 

 

- Nakon svega što je dala svijetu, osjećam da mi trebamo njoj dati pristojan ispraćaj - rekla je Sabrina. Dodala je da je Aretha voljela Detroit, te da je taj grad isto toliko volio i nju. 

 

Oko 200 obožavatelja spavalo je na ulicama kako bi ispratili muzičarku. Iako ih je većina iz Detroita, bilo je i onih koji su putovali stotine kilometara kako bi došli i odali počast. Fanovi su pjevali njene pjesme i plakali, te nosili fotografije s posvetom.

 

Sahrana će biti 31. augusta, a prisustvovat će njena porodica i prijatelji iz cijelog svijeta. Sahrana će biti zatvorena za javnost. Aretha je iza sebe ostavila sinove Clarencea Franklina (63), Edwarda Franklina (61), Teda Whitea Juniora (54) i Kecalfa Cunninghama (48). 

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI