Reagovao i Ured visokog predstavnika

OHR osuđuje napad na novinara BN TV Vladimira Kovačevića

Hronika 27.08.18, 18:29h

OHR osuđuje napad na novinara BN TV Vladimira Kovačevića
Nasilje protiv bilo kojeg građanina, uključujući i novinare, ne može se tolerirati ni u jednom demokratskom društvu, napomenuto je u saopćenju u kojem se dodaje da novinari imaju pravo da rade bez straha

 

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) snažno je osudio napad na novinara BN TV Vladimira Kovačevića koji se dogodio u nedjelju u Banjoj Luci. 

 

OHR je pozvao institucije Republike Srpske da provedu nepristrasnu, brzu i temeljitu istragu o ovom nasilnom činu kako bi počinitelji bili izvedeni pred lice pravde te da o toku istrage i rezultatima blagovremeno informiraju javnost. 

 

- Politički i institucionalni lideri RS imaju odgovornost da stvore okruženje u kojem mediji mogu nezavisno i profesionalno obavljati svoj posao, bez političkih pritisaka ili nasilja - saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika. 

 

Nasilje protiv bilo kojeg građanina, uključujući i novinare, ne može se tolerirati ni u jednom demokratskom društvu, napomenuto je u saopćenju u kojem se dodaje da novinari imaju pravo da rade bez straha i na osnovu toga u kakvom okruženju rade, prepoznaje se i samo društvo. 

 

- Brutalni napad na Kovačevića posljednji je u nizu napada na predstavnike medija širom BiH. Takvi napadi su direktan rezultat neodgovorne retorike političara, koja proizvodi tenzije i truje javni diskurs u zemlji i koja dugoročno gledano ne može proći bez posljedica - istaknuto je iz OHR-a.

 

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI