Katastrofa u jednom od najpoznatijih ljetovališta

Ogorčeni turisti bježe: Nema struje, vode, ne rade bankomati, nemaju šta kupiti u prodavnicama...

Biznis Klub 27.08.18, 17:57h

Ogorčeni turisti bježe: Nema struje, vode, ne rade bankomati, nemaju šta kupiti u prodavnicama...
Bankomati na Hidri ne rade, a većina zaliha u dućanima, restoranima i slastičarnicama uništena je na vrućini, prenosi grčka televizijska kuća Skai

 

Turisti na popularnom grčkom otoku Hidri su u nedjelju ostali bez struje i vode u jeku sezone, a vlasti do ponedjeljka još nisu popravile problem.

 

Nestašica struje koja je pogodila Hidru, popularno odredište nedaleko Atene, započela je u ranim nedjeljnim satima, a kasnije je utjecala i na vodoopskrbni sustav s obzirom da su mnoge crpke na električni pogon, rekao je gradonačelnik George Kukudakis.

 

- Nismo još u mogućnosti mjeriti posljedice, ali budući da je otok pun turista ovo baca lošu sliku - rekao je za Reuters.

 

Otok se opskrbljuje električnom energijom s grčkog kopna putem dvaju podvodnih kablova. Jedan od njih oštećen je, izjavio je službenik javnog grčkog elektrodistributera PPC-a. Još nije jasno zašto je nestalo struje ako je drugi kabel ispravan.

 

Bankomati na Hidri ne rade, a većina zaliha u dućanima, restoranima i slastičarnicama uništena je na vrućini, prenosi grčka televizijska kuća Skai.

 

Nikos Sofianos koji posjeduje hotel na otoku, izjavio je da su ekonomske posljedice ogromne i da je nekoliko posjetitelja otišlo kući u ponedjeljak ujutro.

 

- Naš hotel je popunjen, ali naši gosti nisu u mogućnosti koristiti toalete i tuširati se - rekao je Sofianos.

 

Turizam je jedan od glavnih izvora zarade koji izvlači grčko gospodarstvo iz dugogodišnje krize. Zemlja s oko 11 miliona stanovnika privukla je preko 27 miliona turista u 2017. godini, a ove godine se očekuje rekordnih 32 miliona.

 

 

 

(Jutarnji, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI