U pripremi novi nacrt zakona

Samo u 2017. izgubili smo cijeli jedan grad: BiH pred novim talasom iseljavanja, Njemačka traži 300.000 radnika

Hronika 27.08.18, 09:42h

Samo u 2017. izgubili smo cijeli jedan grad: BiH pred novim talasom iseljavanja, Njemačka traži 300.000 radnika
Činjenica je kako veliki broj bh. stanovnika i dalje želi otići iz države i život nastaviti u zemljama koje će im pružiti bolje poslove, veći životni standard i ugodniji život neopterećen svakodnevnim problemima s kojima se susrećemo u BiH

 

Samo u prošloj godini 17.000 mladih iz BiH dobilo je radnu vizu za Njemačku, a ako bi bio usvojen novi njemački zakon o useljavanju, može se očekivati mnogo brže i masovnije iseljavanje bh. građana, ističu bh. sociolozi i nevladin sektor.

 

Prema pisanju medija iz Njemačke, u pripremi je nacrt novog zakona o useljavanju čiji je cilj olakšati priljev kvalificirane radne snage u Njemačku, posebice iz zemalja koje nisu članice EU-a, što znači i iz BiH.

 

Kako piše Deutsche Welle, nacrt tog zakona trebao bi krajem augusta biti predočen Uredu kancelarke Angele Merkel.

 

Amer Osmić, viši asistent na Odsjeku sociologije Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, kaže kako samo podatak da je 17.000 ljudi u prethodnoj godini dobilo radnu vizu za Njemačku govori kako smo već tu izgubili jedan manji grad ili općinu.

 

Naglašava kako će, ako bude usvojen zakon, a BiH ne učini ništa zaista radikalno, trend odlazaka ići uzlaznom putanjom.

 

- Njemačko tržište vapi za kvalificiranom radnom snagom i ima otvoreno do 300.000 radnih mjesta za kvalificirane. Znači da će BiH educirati kvalitetnu radnu snagu, a ona će svoj život nastaviti u Njemačkoj. BiH ne daje motiv mladima ostati - kazao je Osmić za Avaz.

 

Činjenica je kako veliki broj bh. stanovnika i dalje želi otići iz države i život nastaviti u zemljama koje će im pružiti bolje poslove, veći životni standard i ugodniji život neopterećen svakodnevnim problemima s kojima se susrećemo u BiH, a koji su vezani isključivo uz politički svijet.

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI