Ukop na gradskom groblju Bare

U utorak komemorativna sjednica i sahrana akademika Ivana Štrausa

Kultura 26.08.18, 13:04h

U utorak komemorativna sjednica i sahrana akademika Ivana Štrausa
Akademik Štraus je predstavnik jednog doba i jedne arhitekonske scene čije se vrijednosti tek danas pokušavaju adekvatno sagledati izložbama poput one organizirane u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku koja je u toku, saopćeno je iz ANU BiH

 

Nakon što je 24. augusta u Sarajevu preminuo akademik Ivan Štraus (1928-2018),  Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine obavještava bosanskohercegovačku i širu javnost da će se komemorativna sjednica za akademika i cijenjenog arhitektu održati u utorak, 28. 8. 2018. godine u 10:00 sati u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Bistrik 7, Sarajevo.


Sahrana će se obaviti istog dana na gradskom groblju Bare u 12:45 sati. Ispraćaj će biti ispred ateističke kapele.

 

- Smrt akademika Štrausa veliki je gubitak za Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Bit će upamćen kao voljen čovjek, veliki stručnjak i umjetnik. Ostat će trajno u sjećanju mnogih generacija saradnika i kolega. Akademik Štraus je predstavnik jednog doba i jedne arhitekonske scene čije se vrijednosti tek danas pokušavaju adekvatno sagledati izložbama poput one organizirane u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku koja je u toku - saopćeno je iz ANU BiH.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI