Bivši 'Veselin Masleša'

Nekadašnji div bh. izdavaštva prodat za svega 9.300 KM: Kompanija Sarajevo-publishing dobila nove vlasnike

Biznis Klub 25.08.18, 14:55h

Nekadašnji div bh. izdavaštva prodat za svega 9.300 KM: Kompanija Sarajevo-publishing dobila nove vlasnike
Sarajevo-publishing je zapravo nekadašnja izdavačka kuća Veselin Masleša iz Sarajeva, jedna od najuglednijih izdavačkih kuća na bivšem jugoslavenskom prostoru, osnovana 10. juna 1950. godine

 


Kompanija Sarajevo-publishing (nekadašnji Veselin Masleša) dobila je nove vlasnike, piše BIznisinfo.ba.

 

Brokerska kuća AW Broker d.o.o. Sarajevo objavila je da je 17. avugusta posredovala u kupovini/prodaji dionica putem Sarajevske berze dionica Sarajevo-publishing.

 

Kupovina se odnosi na 15.500 dionica, što u procentu iznosi 73,1753 posto od ukupnog broja emitovanih dionica.

 

Udio je, kako saznaje Biznisinfo.ba, prodat u ukupnoj vrijednosti od 9.300 KM. Ranije je Mustafa Alagić bio većinski vlasnik s 84 posto, i on je prodao većinu svojih dionica.

 

Nova lista dioničara, prema podacima sa SASE-a, izgleda ovako:

 

    Vavra Ivan 24,7 posto      
    Gavran Krešimir 23,6 posto
    Tikvić Mira 23,6 posto      
    Alagić Mustafa 11,1 posto
    ZIF BIG-Investiciona grupa d.d. Sarajevo 11 posto

 

Inače, Sarajevo-publishing je zapravo nekadašnja izdavačka kuća Veselin Masleša iz Sarajeva, jedna od najuglednijih izdavačkih kuća na bivšem jugoslavenskom prostoru, osnovana 10. juna 1950. godine.

 

Prošle godine je imala prihode od 1,79 miliona KM i dobit od oko 3.276 KM. Lani je upošljavala 30 radnika a ima četiri knjižare.

 

„Sarajevo Publishing je pokretač i nosilac brojnih bosanskohercegovačkih nacionalnih projekata, od udžbeničkih, stručnih, leksikografskih i kulturoloških knjiga i priručnika, do lijepe književnosti, dječije knjige i drugih vrijednih izdanja“, navode iz ove kompanije.


Čuvena edicija Lastavica

 

„Na blizu sedam hiljada izdanja, koje je ova kuća objavila do danas, kroz desetak biblioteka, koje su postale znak raspoznavanja i biljeg prošlih vremena u ovom segmentu, odgajane su generacije bosanskohercegovačke inteligencije, naučnih radnika i eksperata svih profila“, navodi se na njihovoj internet stranici.  

 

Veselin Masleša bio je poznat i po knjigama iz edicije Lastavica, na kojima su odgajane generacije ljudi u BiH.

 

Edicija Lastavica je biblioteka na kojoj je izgrađen izdavački i poslovni ugled ove kuće. Tokom 53 godine postojanja te više od 900 naslova Lastavica je svrstana u red vodećih biblioteka za djecu.

 

(BIznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI