POTVRĐENO IZ MUP-A TK

Zbog užasa u rijeci Spreči i nesavjesnog poslovanja: Uhapšen generalni direktor GIKIL-a Debasish Ganguly

Hronika 24.08.18, 14:24h

Zbog užasa u rijeci Spreči i nesavjesnog poslovanja: Uhapšen generalni direktor GIKIL-a Debasish Ganguly
Rješenje o obustavi rada doneseno je na temelju Zakona o zaštiti okoliša, Zakona o upravljanju otpadom, Zakona o zaštiti zraka, te Zakona o inspekcijama Federacije BiH

 

 

 

Generalni direktor Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) Debasish Ganguly uhapšen je danas u Lukavcu po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona, potvrdio je Feni glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova TK-a Izudin Šarić.

 

Federalni inspektori su zbog eskalacije situacije po okoliš u rijeci Spreči, izazvanom nesavjesnim poslovanjem operatora "GIKIL" d.o.o. Lukavac u prethodnom periodu poduzimali neophodne aktivnosti na sprečavanju nastanka većih šteta za okoliš te u zadnjem obavljenom timskom inspekcijskom nadzoru zapisnikom konstatovali da operator obavlja svoju djelatnost bez okolinske dozvole, što je bio preduvjet da se operatoru izrekne mjera obustave rada.

 

Rješenje o obustavi rada doneseno je na temelju Zakona o zaštiti okoliša, Zakona o upravljanju otpadom, Zakona o zaštiti zraka, te Zakona o inspekcijama Federacije BiH.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI