Incident trećeg dana Kurban-bajrama

Nekoliko osoba pucalo na banjalučku Ferhadiju: 'Ovo se može smatrati terorističkim činom'

Hronika 24.08.18, 10:14h

Nekoliko osoba pucalo na banjalučku Ferhadiju: 'Ovo se može smatrati terorističkim činom'
Policija je privela napadače, utvrdila njihov identitet i trenutno radi na kvalifikaciji krivičnog djela

 

Ferhad-pašina džamija u Banjaluci u četvrtak, 23. augusta, oko tri sata ujutro,kako navode iz Muftijstva banjalučkog, bila je izložena činu koji se, s obzirom na vremenski kontekst i poruku koju šalje, može smatrati terorističkim činom, javlja Anadolu Adency (AA).

 

Prema nezvaničnim saznanjima iz PU Banja Luka, nekoliko odraslih osoba u pripitom stanju pucalo je iz vatrenog oružja na Ferhadiju.

 

Policija je privela napadače, utvrdila njihov identitet i trenutno radi na kvalifikaciji krivičnog djela.

 

Muftijstvo banjalučko najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin koji se može okarakterisati kao teroristički, jer se radi o pucanju na jednu od najznačajnijih džamija na Balkanu, banjalučku Ferhadiju i to trećeg dana velikog muslimanskog praznika, Kurban-bajrama.

 

"Od nadležnih institucija očekujemo da najozbiljnije pristupe ovom slučaju, te da izgrednike najoštrije sankcionišu. Pucanje na Ferhadiju ravno je pucanju na sve nas, jer je ona javno dobro muslimana i kulturno-istorijsko dobro svih građana. Zbog toga od svih relevantnih društveno-političkih faktora - posebno sa područja Republike Srpske - očekujemo javnu osudu ovog čina", poručili su iz Muftijstva banjalučkog.

 

"Najiskrenije se nadamo da ovaj čin nije u vezi sa pokušajima zaoštravanja stanja i prije zvaničnog početka predizborne kampanje. Oni koji bi se eventualno upustili u jednu takvu avanturu trebali bi znati da će njihovi pokušaji biti uzaludni i unaprijed osuđeni na neuspjeh", saopćeno je.

 

(AA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI