guterres održao obraćanje

U UN-u održana komemoracija povodom smrti Kofija Annana

Hronika 22.08.18, 21:35h

U UN-u održana komemoracija povodom smrti Kofija Annana
Komemoraciji su prisustvovali aktuelni generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, ambasadorica Gane pri UN-u Martha Ama Akyaa Pobee i drugi zvaničnici UN-a

 

U zgradi Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku održana je komemoracija povodom smrti bivšeg generalnog sekretara UN-a Kofija Annana.  

 

Komemoraciji su prisustvovali aktuelni generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, ambasadorica Gane pri UN-u Martha Ama Akyaa Pobee i drugi zvaničnici UN-a. 

 

Nakon što se upisao u knjigu žalosti, Guterres je okupljenima ovom prilikom održao kratko obraćanje, javlja Anadolu Agency. 

 

- Porodica UN-a je postala znatno bogatija nekim novim imenima tokom njegovog vremena provedenog ovdje. Održavao je strastvene govore o našoj misiji i ulozi u svijetu. Izgradio je uistinu neki novi osjećaj unutar UN-a kao i izvan njega o tome šta sve ova organizacija može postići i kakav to značaj ima za cijelo čovječanstvo -  rekao je Guterres. 

 

Napomenuo je da je Annan ostavio veliki i neizbrisivi trag u ovoj međunarodnoj organizaciji. 

 

- Karakteristika koja ga je najbolje opisivala je zasigurno bila solidarnost sa čovječanstvom i siromašnima. U fokus rada UN-a je stavio čovjeka - kazao je Guterres. 

 

Na kraju je istakao kako se u svijetu i dalje dešavaju političke nesuglasice kao i oružani sukobi, zbog čega je potrebno i dalje njegovati Annanove poruke o značaju mira. 

 

 - Zato, kao nikad ranije, imamo potrebu za kulturom mira koju je promovisao i sam Kofi Annan - rekao je Guterres. 

 

Bivši generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) i dobitnik Nobelove nagrade za mir Kofi Annan preminuo je 18. augusta u 80. godini. 

 

Karijeru je započeo  1962. u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Od 1972. do 1974. godine bio je direktor turizma u Gani. Od 1987. držao je neke od najvažnijih položaja u UN-u, uključujući mjesto pomoćnika glavnog sekretara. U 1990-im je bio zadužen za mirovne operacije, a od oktobra 1995. bio je posebni izaslanik UN-a za bivšu Jugoslaviju. 

 

Vijeće sigurnosti UN-a je 13. decembra 1996. imenovalo Annana generalnim sekretarom. Mandat, koji mu je obnovljen 2002. okončao je 2006. godine.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI