OBLACI SE GOMILAJU SA SJEVERA

Ako tek planirate odmor: Narednih dana bit će pakleno vruće, ali uskoro stiže drastična promjena vremena

Hronika 20.08.18, 14:59h

Ako tek planirate odmor: Narednih dana bit će pakleno vruće, ali uskoro stiže drastična promjena vremena
Vjerojatnost za pljuskove raste prema kraju sedmice, već u petak na sjevernom Jadranu, zatim i južnije. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni, osobito prema otvorenom moru sjeverozapadni, a uz obalu ujutro većinom bura

 

 


I ova sedmica u većini regiona donosi iznadprosječne temperature. Bit će većinom vruće, ponegdje uz opasnost od toplotnog talasa koji može djelovati na zdravlje, te do petka pretežno suho i sunčano, uz mjestimične kratkotrajne pljuskove. Tokom vikenda velika je vjerojatnost zamjetnije promjene vremena, najavljuje HRT u prognozi vremena za naredne dane.

 

Ukoliko planirate put Jadrana u posljednjoj dekadi avgusta, dočekat će vas većinom sunčano i vruće vrijeme, uz tople noći. Vjerojatnost za pljuskove raste prema kraju sedmice, već u petak na sjevernom Jadranu, zatim i južnije. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni, osobito prema otvorenom moru sjeverozapadni, a uz obalu ujutro većinom bura.


Slično sugeriraju i sedmodnevne kompjuterske prognoze DHMZ-a koje, treba napomenuti, ne moraju biti potpuno tačne.


I vrijeme u BiH se mijenja

 

Prema prognozama Federalnog hidrometeosrološkog zavoda, na prostoru Bosne i Hercegovine od 20 do 23 avgusta očekuju se nestabilne vremenske prilike praćene slabim do umjerenim lokalnim padavinama, a od 24 do kraja osmog mjeseca prognozira se period sa nešto većom količinom padavina i intenzivnijim lokalnim pljuskovima.


Početkom septembra prognozira se stabilnije vrijeme, ali i dalje uz slabe mjestimične padavine.


Period ugodnijih ljetnih temperatura prognozira se od 20 do 25 avgusta. Prognozirane jutarnje temperature u Bosni kretat će se od 15 do 20, na sjeveroistoku Bosne od 17 do 22 stepena, a u Hercegovini od 20 do 25 °C. Vrijednosti dnevnih maksimalnih temperatura, na cijelom prostoru naše zemlje, očekuju se od 30 do 35 °C.

 
Međutim, iduće sedmice stiže nešto svježiji period, a prognozira se od 26. avgusta do 04. septembra. Prognozirane minimalne temperature očekuju se od 10 do 15 u Bosni, a na sjeveroistoku Bosne od 13 do 18 stepeni, dok se u Hercegovini očekuje od 15 do 20 °C.


Maksimalne dnevne temperature zraka na sjeveroistoku Bosne prognoziraju se od 24 do 29, a u ostatku Bosne od 20 do 25 °C. Vrijednosti maksimalnih temperatura zraka u Hercegovini dosezat će do 31 °C.
 


Vrijeme u BiH do kraja ove sedmice
 

U utorak, 21. avgusta, sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom poslijepodneva ponegdje u Bosni, na sjeveru i istoku Hercegovine su mogući rijetki lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar u Bosni slab do umjeren istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini slaba do umjerena bura. Jutarnje temperature od 15 do 21, na jugu od 20 do 24, a dnevne od 28 do 34, na jugu do 36 °C.


U srijedu, 22. avgusta, sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodnevni lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u centralnim, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne, kao i na sjeveru i istoku Hercegovine. Jutarnje temperature od 14 do 20, na jugu od 20 do 24, a dnevne od 29 do 35 °C.


U četvrtak, 23. avgusta, sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Krajem dana i u večernjim satima u većem dijelu Bosne, na sjeveru i sjeveroistoku Hercegovine se očekuju pljuskovi i grmljavina. Jutarnje temperature od 14 do 20, na jugu od 20 do 25, a dnevne od 30 do 36 °C.


U petak, 24. avgusta, sunčano. Poslije podne naoblačenje u većem dijelu Bosne će usloviti pljuskove i grmljavinu. Jutarnje temperature od 15 do 21, na jugu od 20 do 24, a dnevne od 29 do 35 °C.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI