Novo veliko istraživanje pokazalo

Pacijentice češće prežive srčani udar ako se nađu u rukama žene: 'Muškarci očito imaju problema u liječenju žena'

Lifestyle 17.08.18, 19:46h

Pacijentice češće prežive srčani udar ako se nađu u rukama žene: 'Muškarci očito imaju problema u liječenju žena'
Veća je vjerovatnoća da će žene koje sa srčanim udarom stignu na hitan prijem u američkim bolnicama umrijeti ako ih liječi muškarac, upozorava nova, velika studija

 

Studija je bazirana na više od 500 hiljada pacijenata primljenih na hitne prijeme zbog akutnog infarkta miokarda (srčani udar) na Floridi u razdoblju od 1991. do 2010. godine.

 

Naučnici na Harvadu pronašli su značajnu razliku u preživljavanju ovisnu o istovjetnosti spolova pacijenta i liječnika. Naime, kada pacijentice liječi liječnica "postoji pozitivan utjecaj'' na preživljavanje, napominje studija.

 

Gotovo 12 posto pacijenata s aktunim srčanim udarom umre.

 

Kada pacijentice liječi liječnica ''vjerovatnoća smrtnog slučaja smanjuje se za 5.4 posto'', naglašava studija. Prethodnim istraživanjima ustanovljeno je da žene imaju veću vjerovatnoću umrijeti od srčanog udara nego muškarci.

 

Harvardska studija dodatno je objasnila tezu o nejednakosti spolova u smrtnosti od srčanih bolesti. ''Većina ljekara je muškog spola, a muškarci očito imaju problema u liječenju žena'', stoji u studiji.

 

U istraživanju se također napominje da što više pacijentica liječnik liječi u karijeri, s vremenom se smanjuje vjerovatnoća da će mu one umrijeti. No postoji i ''kvaka-22'', koja sugerira da određen broj žena mora umrijeti, kako bi doktor naučio iz svojih pogrešaka.

 

Jedan od većih problema jest taj da je većina liječnika muškog spola, stoga sparivanje liječnica s pacijenticama nije uvijek moguće. Kao rješenje jednostavno se predlaže povećanje broja liječnica na hitnim prijemima, zaključili su naučnici.

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI