FOTO/ Sve se vraća Vladi i Parlamentu FBiH

U Mostaru napeta situacija, Zakon opet nije usaglašen: Borci nezadovoljni uzvikivali 'lopovi, lopovi'

Front 17.08.18, 18:24h

U Mostaru napeta situacija, Zakon opet nije usaglašen: Borci nezadovoljni uzvikivali 'lopovi, lopovi'
Današnjoj sjednici Komisije nisu prisustvovali premijer ili dopremijer Vlade FBiH, kao ni članovi rukovodstva oba doma Federalnog parlamenta, osim Edina Mušića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma

 

U zgradi Vlade FBiH u Mostaru je završena sjednica parlamentarne Komisije za usaglašavanje teksta Zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica, javila je reporterka N1. Demobilisani borci nezadovoljni što ni danas nije usaglašen tekst Zakona su uzvikivali: Lopovi, lopovi!

 

Kako prenosi reporterka N1, tekst Zakona će se povući iz parlamentarne procedure odnosno ponovo će ga razmatrati Vlade FBiH. Vjerovatno je da će ponovo biti formirana nova Komisija o usaglašavanju teksta Zakona.

 

Davor Vuletić, zastupnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i član Komisije, najavio je da će dati ostavku na funkciju člana Komisije jer, kako je kazao, ne želi biti dio prevare boraca.

 

Nešto ranije u toku dana, Mahir Mešalić, također zastupnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentu FBiH i član Komisije, istakao je da je dostavio izvorne amadmane Komisiji usvojene u oba doma Parlamenta FBiH.

 

Današnjoj sjednici Komisije nisu prisustvovali premijer ili dopremijer Vlade FBiH, kao ni članovi rukovodstva oba doma Federalnog parlamenta, osim Edina Mušića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

 

Demobilisani borci okupljeni ispred zgrade Vlade FBiH u Mostaru su uzvikivali: Lopovi, lopovi! U nekoliko navrata su se verbalno sukobili s Jasenkom Tufekčićem, dopredsjedavajućim Doma naroda Parlamenta FBiH i predsjednikom Komisije.

 

Prema riječima reporterke N1, od jutra je bila napeta situacija u Mostaru, kao što je to slučaj i po okončanju sjednice.

 

Podsjećamo, Tufekčić je danas u obraćanju medijima obećao demobilisanim borcima da će Zakon biti usvojen u obliku u kojem oni zahtjevaju, te da će se to desiti najkasnije do 1. septembra.

 

Prošli petak se, također, u zgradi Vlade FBiH u Mostaru održala sjednica parlamentarne Komisije za usaglašavanje teksta Zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica. Ishod sjednice je bio dogovor da se nastavi usaglašavanje Zakona. Predstavnici demobilisanih boraca su bili nezadovoljni tim činjenicom i najavljivali su nove blokade saobraćajnica u FBiH. Međutim, osim kada je poslije sjednice na kratko bila blokirana saobraćajnica prema graničnom prelazu Bijače prošli petak, nije bilo blokada saobraćajnica u narednim danima.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Bljesak.info/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI