Rasprodaja u špici sezone

Padaju cijene na Jadranu: Prazne postelje u Splitu, Zadru, Makarskoj... Apartmani se nude za samo...

Hronika 17.08.18, 14:14h

Padaju cijene na Jadranu: Prazne postelje u Splitu, Zadru, Makarskoj... Apartmani se nude za samo...
Službena statistika iz e-Visitora tako kaže da je proteklog ponedjeljka u hotelima bilo više od desetak tisuća praznih postelja (najviše u hotelima s tri zvjezdice), dok je gotovo 190 tisuća obiteljskih postelja u apartmanima još čekalo goste

 

 

 

 

U ovogodišnjoj špici turističke sezone koja protiče u znaku ugošćavanja više od milijun gostiju dnevno, nema velikog oduševljenja među profesionalcima iz turizma.


Iako je broj gostiju po e-Visitoru gotovo u brojku jednak lanjskome, (1,015 milijuna) na svakom koraku može se čuti kako posvuda na Jadranu ima ponešto praznih kreveta kod onih koji su se cjenovno ili tržišno preračunali. Jednostavno, dio hotelijera zanesen lanjskom potražnjom kada se tražio krevet više u kolovozu, pa su ga bezobrazno skupo prodavali, podigao je cijene ove godine i prerano zaustavio agencijsku prodaju, a očekivani individualci nisu im stigli u planiranom broju, piše Slobodna Dalmacija.


Službena statistika iz e-Visitora tako kaže da je proteklog ponedjeljka u hotelima bilo više od desetak tisuća praznih postelja (najviše u hotelima s tri zvjezdice), dok je gotovo 190 tisuća obiteljskih postelja u apartmanima još čekalo goste. Za sredinu kolovoza vrlo znakovito, čak i ako znamo da često jedna osoba spava u dvokrevetnoj sobi sama, a 4-ležajni apartman koriste ponekad samo dvije osobe.


– Upravo sam dobio ponude desetak velikih hotelskih kuća u kojima nude postelje u kolovozu, sada za 10-15 posto nižu cijenu. Počeli su snižavati već krajem srpnja kada im je postalo jasno da sobe u kolovozu neće ići po većim cijenama, a agencijama su poslali "stop booking" još ovog proljeća. Sada su u problemu i svuda ima slobodnih soba. Ne previše, ali ih ima. To je za kolovoz bilo nezamislivo zadnjih godina – govori nam turistički agent i tour-operator iz Skandinavije koji zbog poslovne korektnosti prema partnerima moli za anonimnost.


Obiteljski smještaj još više "grinta" jer je proteklih dana u njihovih rekordnih 601.256 registriranih postelja spavalo samo 414.531 gost. Matematika je jasna, neki nisu našli put do gosta, a njihov enorman rast očigledno ne prati i zanimanje tržišta. Jer, prema sadašnjim podacima za prvih desetak dana kolovoza, samo najbolji u kvaliteti su i najuspješniji.


Tako hoteli s pet zvjezdica nemaju praznih postelja, baš kao ni vrhunski apartmani i kuće za odmor. Problema s popunjenošću čak i u špici sezone imaju samo osrednji. Tako je u obiteljskim apartmanima s tri zvjezdice trenutno najviše slobodnih postelja, više od stotinu tisuća, pa upravo te bezlične tisuće na brzinu sređenih stanova prenamijenjenih za turistički najam nisu zanimljive tržištu u onolikom broju koliko se novih registrira svake godine.


Zbog te situacije ovog kolovoza cijene stanova za najam padaju, ruše ih sami domaćini koji u utrci za gosta ovih dana ne biraju sredstva. Tako se i u Splitu, Zadru, Šibeniku, Makarskoj apartmani na polovici kolovoza mogu naći za samo 30 eura. Očigledno su se neki u nezajažljivoj želji za brzom zaradom – preračunali.

 

(Sl.Dalmacija/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI