VIDEO/ Angela Merkel nakon susreta sa Zvizdićem

Na Balkanu nema promjene granica, teritorijalni integritet država je nedodirljiv!

Front 13.08.18, 15:47h

Na Balkanu nema promjene granica, teritorijalni integritet država je nedodirljiv!
Govoreći o ilegalnim mogracijama, te da je BiH prijavila veći boravak mogranata, Merkel je rekla kako se to pitanje može riješiti samo u saradnji s Hrvatskom i Srbijom, te se zahvalila na humanom tretmanu migranata u BiH

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel je poručila da na Balkanu nema promjene granica, da evropska perspektiva BiH postoji, te da se nada da će BiH dobiti  članstvo u NATO-u do kraja godine, nakon susreta sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem u Berlinu.

 

- Na Balkanu nema promjene granica i teritorijalni integritet država zapadnog Balkana je utvrđen i nedodirljiv - poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

 

- To treba svaki put iznova ponoviti, zato što postoje neke tendencije da se razgovara o granicama, a to ne može da se radi - rekla je Merkel na pres konferenciji nakon susreta sa predsjedavaćim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem u Berlinu.

 

Dodala je da evropska perspektiva za sve države zapadnog Balkana postoji, a BiH teži za statusom kandidata EU.

 

- Zato će se morati dati odgovori na stotine pitanja. Mi smo vladu ohrabrili da ta pitanja dostave. Treća važna tačka je da se dobije status članstva u NATO-paktu, i da se to okonča uspješno ove godine - rekla je Angela Merkel, na pres konferenciji nakon susreta sa predsjedavaćim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem u Berlinu.

 

Merkel je rekla kako reforma izbornog zakonodavstva u BiH nije završena, te izrazila nadanje da će se to riješiti putem Venecijanske komisije. Njemačka kancelarka je u kontekstu reforme krivičnog prava rekla kako postoji praznina, ali i da će Njemačka raditi na tome da se korupcija, organizirani kriminal i terorizam procesuiraju.

 

- Pravne praznine su neprihvatljive - poručila je Merkel.

 

Govoreći o ilegalnim mogracijama, te da je BiH prijavila veći boravak migranata, Merkel je rekla kako se to pitanje može riješiti samo u saradnji s Hrvatskom i Srbijom, te se zahvalila na humanom tretmanu migranata u BiH.

 

Dodala je kako joj je Zvizdić rekao da BiH razumije probleme migranata, jer su njeni građani i sami okom rata bili u sličnoj situaciji.

 

- Njemačka stoji uz vas i želimo vam veliki uspjeh - rekla je Merkel.

 

Denis Zvizdić je rekao kako je BiH odlučna da ostane na evropskom putu, te da smo sve obaveze u vezi s evropskom i agendom okončali.

 

- Odgovorili smo na više od 20. 000 pitanja i brzo ćemo dati odgovore na dodatna pitanja. Vidimo to  kao jednu od najvažnijih poruka iz BiH. Drugi prioritet BiH je aktiviranje MAP-a za važno članstvo u NATO savezu, čime se jača mir i sigurnost u BiH, ali i na cjelokupnom teritoriju zapadnog Balkana - rekao je Zvizdić.

 

Predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića ranije danas dočekala je njemačka kancelarka Angela Merkel ispred Ureda Savezne Vlade u Berlinu, uz najviše državne i vojne počasti, čime je počela zvanična posjeta Saveznoj Republici Njemačkoj.

 

 

(bhrt.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI