pritvor produžen do 10. oktobra

Potvrđena optužnica protiv vozača BMW-a koji se tereti za smrt tri djevojke

Hronika 10.08.18, 18:53h

Potvrđena optužnica protiv vozača BMW-a koji se tereti za smrt tri djevojke
Ejubović je, naime, optužen za nesreću u kojoj su 29. juna ove godine na autoputu A-1 u Butilama kod Sarajeva stradale Ajla Ibrica (18), Nađa Neradin (17) i Lejla Oruč (17), dok je teške povrede zadobila Ajla Oruč

 

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Almira Ejubovića (20) optuženog da je kao učesnik u saobraćaju na putevima ne pridržavajući se saobraćajnih propisa ugrozio javni promet, dovodeći u opasnost život ljudi, usljed čega je prouzrokovana smrt više osoba, dok je jedna osoba zadobila teške tjelesne povrede opasne po život. Time je, navodi se u optužnici, počinio teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa. Ejuboviću je, kako nam je potvrđeno u sarajevskom Tužilaštvu, Sud produžio pritvor do 10. oktobra ove godine - piše Oslobodjenje

 


Ejubović je, naime, optužen za nesreću u kojoj su 29. juna ove godine na autoputu A-1 u Butilama kod Sarajeva stradale Ajla Ibrica (18), Nađa Neradin (17) i Lejla Oruč (17), dok je teške povrede zadobila Ajla Oruč. Optuženi Ejubović je također jedno vrijeme bio hospitaliziran na Ortopediji u Općoj bolnici Prim. dr. Abdulah Nakaš, gdje ga je sve vrijeme čuvala policija. On je u ovoj nesreći zadobio prelome pršljena lumbalnog dijela kičme i nosne kosti. Isti dan kad je pušten iz bolnice on je uhapšen i priveden, nakon čega je smješten iza rešetaka.


Ejubović, koji ranije nije osuđivan, se tereti da je izazvao nesreću koja se desila 29. juna ove godine oko 18.25 sati u Sarajevu na kolovozu auto - puta A1 Sarajevo-Zenica. U optužnici se navodi da je BMW bio neregistrovan i sa postavljenim nepripadajućim i nevažećim registarskim oznakama.

 

Iako je dozvoljena brzina bila 120 kilometara na sat, Ejubović je BMW-om išao od 166 kilometara na sat iz pravca Vlakova prema Vogošćanskoj petlji te je usljed toga došlo do destabilizacije vozila i gubitka kontrole nad vozilom i naleta lijevom bočnom stranom vozila na saobraćajni znak koji označava razdvajanje kolovoza, potom na zaštitnu metalnu ogradu u dužini od oko 15 metara, a potom i udara lijevom bočnom stranom vozila na metalni stub.


- Kritične prilike bio je mokar i klizav kolovoz, pa je dolaskom u mjesto Butile, iz krajnje lijeve kolovozne trake kojom se kretao, preko desne saobraćajne trake, gdje se odvaja saobraćajna traka koja služi za skretanje vozila prema gradu Sarajevu, u namjeri da vozilom izvrši skretanje prema Bačićima - Sarajevu, prekasno i pod opasnim uglom preduzeo radnju skretanja iz lijeve saobraćajne trake, udesno, preko desne saobraćajne trake, usljed koje brzine kretanja vozila od 166 km/h došlo do destabilizacije vozila i gubitka kontrole nad vozilom, stoji, između ostalog, u optužnici.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI