Stražari na nevjerovatnim mjestima pronalaze narkotike

Kako se sve unosi droga u KPZ Sarajevo: U mlijeku, sokovima, piti, a krijumčare je i advokati...

Hronika 07.08.18, 17:19h

Kako se sve unosi droga u KPZ Sarajevo: U mlijeku, sokovima, piti, a krijumčare je i advokati...
Droga se u zatvoru pokušava prokrijumčariti u svemu i svačemu, u odjeći, obući, higijenskom priboru, ali i u hrani. Tako su kontrolori našli drogu u đonu gumene papuče, pa u piti, mlijeku, sokovima...

 

Unošenje droge u KPZ Sarajevo, ali i u druge zatvore uvijek je bio problem upravama ovih ustanova s obzirom na to da su se dosjetljivi krijumčari na najbizarnije načine trudili da nedozvoljene supstance dostave ovisnicima u zatvoru.

 

U KPZ-u Sarajevo, odnosno u sva tri njegova odjeljenja boravi više od 200 osuđenika i zatvorenika. U odjeljenju "Miljacka" trenutno je iza rešetaka više od stotinu osoba, dok u Ustikolini kaznu služi oko 80 osuđenika. U zatvoru poluotvorenog tipa na Igmanu trenutno robija 40 muškaraca, prenosi Faktor.

 

Provjere u zatvorima prilikom dolaska osuđenika i zatvorenika ili njihovih prijatelja, bračnih drugova i rodbine su veoma rigorozne, naročito kada su u pitanju pošiljke koje stižu u zatvor. Sve se detaljno pregleda, ali se svi oni dovijaju na sve moguće načine da unesu najtraženiju robu pa stražari često na nevjerovatnim mjestima pronađu drogu.

 

Prema novim pravilnicima u KPZ-u u Sarajevu osoba koja donese paket zatvoreniku mora prisustvovati njegovom pregledu tako da po automatizmu, ukoliko se nedozvoljene stvari nađu u paketu, odgovornost pada upravo na dostavljača. Prva "kontrola" kroz koju mora proći svaki paket je savremeni skener u kojem se, kako kažu u KPZ-u, pronađe veliki broj "zabranjenih" stvari. Također, nabavljene su posebne, vrlo osjetljive dubinske kamere koje se koriste za detaljno, dubinsko snimanje, kako kontrolorima na ulazu ama baš ništa ne bi promaklo. Sve kontrolišu i posebno obučeni zatvorski psi, među kojima je Aks, njemački ovčar star tri godine. 

 

Droga se u zatvoru pokušava prokrijumčariti u svemu i svačemu, u odjeći, obući, higijenskom priboru, ali i u hrani. Tako su kontrolori našli drogu u đonu gumene papuče, pa u piti, mlijeku, sokovima... U pokušaju unošenja droge u zatvor su, osim najbližih srodnika i prijatelja zatvorenika, znali biti uhvaćeni i advokati koji su krili drogu ispred kopče kaiša, ili na dnu aktovke...

 

Kako kazali u KPZ-u Sarajevo, u najvećoj mjeri se droga pokušava krijumčariti u hrani. Tako, prilikom pretresa, zatvorenici su drogu pronašli čak i u piti.

 

U posljednje vrijeme, kontrole u zatvorima su sve rigoroznije pa je zabranjene supstance kojima se ovisnicima žele olakšati apstinencijske muke sve teže unijeti. Ipak, uposlenici zatvora nerijetko bivaju iznenađeni dovitljivim idejama na koje nailaze.

 

- Utvrdili smo da se zabranjene supstance ubrizgavaju injekcijom u mlijeko u tetrapaku i tako droga dođe do zatvorenika. Droga se nosila i u sokovima tipa Dvojni C, a krijumčari su se sjetili da drogu ubrizgaju u slamku koja je zalijepljena na sok i to u onom dijelu gdje je ona savijena. Ipak su otkriveni - ispričao je Faruk Zubčević, direktor KPZ-a Sarajevo.

 

Opreza radi, pravilnicima ove ustanove neke prehrambene proizvode kao što je mlijeko u tetrapaku, sada je zabranjeno unijeti. Iako su kontrole rigorozne, maštoviti pojedinci zamalo uspiju u svojim nakanama.

 

- Nedavno smo dobili informaciju da brat jednom zatvoreniku dolazi u posjetu i da mu nosi drogu. Zatvorenik je ovisnik o heroinu, a u zatvoru je zbog nasilničkog ponašanja. Znajući da donosi drogu pretresli smo ga do gole kože, doveli i pse, ali droge nije bilo. Kada smo ga upozorili da će, ukoliko utvrdimo da je njegov brat uzeo drogu, izgubiti sve privilegije i da će imati rigorozan tretman, odlučio nam je sve priznati. On je stavio drogu u prezervativ koji je silkom zakačio za zub i progutao da bi ga kasnije izvukao i dao bratu. Pri tome nije imao nikakav nagon na povraćanje ili gađenje dok smo razgovarali sa njim - priča Zubčević.

 

Od ovakvih namjera maštoviti krijumčari odustaju pritisnuti sankcijama na koje ih upozorava uprava. U ovakvim slučajevima, ukoliko droga dospije do zatvorenika koji se redovno podvrgavaju testiranju, oni gube sve privilegije kao što su vikend dopusti, privilegije zbog primjerenog ponašanja i slično. Tako najbliži koji im dođu u posjetu uglavnom sve priznaju kako zatvorenika ne bi doveli u nezavidan položaj. 

 

 

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI