'EKOLOŠKI TERORIZAM' PRIJETI NOVOM KATASTROFOM

Nastavlja se užas zbog eksplozije u GIKIL-u: Lukavac se mora iseliti ili će se desiti evropski Bopal!

Hronika 07.08.18, 07:56h

Nastavlja se užas zbog eksplozije u GIKIL-u: Lukavac se mora iseliti ili će se desiti evropski Bopal!
Brojna industrijska postrojenja nalaze se u razmaku od nekoliko kilometara u Lukavcu koji slovi za jedan od najzagađenijih gradova u Evropi. Građani su ogorčeni i tvrde da je u ovom gradu postalo neizdrživo živjeti i disati i zimi i ljeti

 

 

Radnik koji je teže povrijeđen u eksploziji u lukavačkom GIKIL-u nalazi se u indukovanoj komi i van životne opasnosti je, dok će druga dva lakše povrijeđena izaći kući iz bolnice gdje su bili na promatranju. Iz GIKIL-a tvrde da je sve pod kontorolom, a ekološka udruženja poručuju da je ovo zadnji alaram za promjene u Lukavcu, piše N1.


Razdvajač sirovog katrana trebao je biti uklonjen i bila je otvorena procedura nabavke, tvrde iz GIKIL-a. Međutim, ekplodirao je prilikom remontnih radova. 70 metara kubnih katrana izlilo se prema rijeci Spreči.


- Definitivno se radi o sirovom katranu koji kad dođe u Spreču može imati određeno dejstvo na živi svijet. Mi još uvijek nemamo informaciju da se desio neki pomor jer odmah u subotu prve tri cisterne "Delta Petrola“ su uzimane direktno iz rijeke Spreče. Kupljene su mrlje i iz našeg kanala koji vodi rijeci - istakao je Jasmin Imširović, menadžer za okoliš i upavljanje kvalitetom GIKIL Lukavac.


Brojna industrijska postrojenja nalaze se u razmaku od nekoliko kilometara u Lukavcu koji slovi za jedan od najzagađenijih gradova u Evropi. Građani su ogorčeni i tvrde da je u ovom gradu postalo neizdrživo živjeti i disati i zimi i ljeti.


Ekološka udruženja imaju i krivce, ali i rješenja za brojna zagađenja, te tvrde da je novac na prvom mjestu, a o zdravlju ljudi niko ne brine.


- Moje lično shvatanje i shvatanje mnogih građana Lukavca je da imamo jedan novi oblik terorizma, a to je industrijski terorizam potpomognut pojedincima, korumpiranoj vlasti. Lukavac je taoc nezakonskog rada svih, od vlade do industrije - istakao je Sead Nuhić, stanovnik naselja Koksara.


- Cementara, Koksara i Soda. Koksara je najveći zagađivač, a poslije nje Soda. Jedino rješenje je zatvaranje Koksare. Ili neka se iseli Lukavac pa neka ovdje bude mrtvi grad jer će se inače dogoditi evropski Bopal kao što se nekada desilo u Indiji - kategoričan je Zejnil Suljkanović, Eko forum Lukavac.


Posljednji javnosti poznat ekološki incident bio je u aprilu kada se taložnica bijelog mora izlila u Spreču. Kantonalno tužilaštvo od početka godine provodi istrage o određenim industrijskim kompleksima koji su ocjenjeni kao zagađivači u TK te bi sutra javnosti trebalo saopštiti detalje vezane za nesreću u GIKIL-u.

 

(N1/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI