spriječiti ilegalne ulaske u zemlju

Održan sastanak o pitanjima migranata i zaštiti granica BiH

Front 06.08.18, 18:40h

Održan sastanak o pitanjima migranata i zaštiti granica BiH
Tokom sastanka istaknuto je da je usljed preduzetih mjera i aktivnosti od strane institucija Bosne i Hercegovine u mjesecu julu došlo do smanjenja broja ilegalnih ulazaka u Bosnu i Hercegovinu u odnosu na raniji period uz očekivanje da će se taj trend zadržati

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić  održao je danas u Sarajevu radno-konsultativni sastanak sa ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem i predstavnicima policijsko – sigurnosnih institucija Bosne i Hercegovine. Razgovarano je o strateškim aktivnostima veznim za povećan broj migranata i zaštiti  granica Bosne i Hercegovine kako bi se spriječilo daljnje povećanje ilegalnih ulazaka u našu zemlju.

 

Predstavnici sigurnosnih institucija informisali su predsjedavajućeg Zvizdića o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini u vezi sa prilivom migranata i ilegalnim prelascima granice. Naglasili su da do dužeg zadržavanja ilegalnih migranata u našoj zemlji dolazi zbog nepoštivanja sporazuma o readmisiji od strane država iz kojih migranti ilegano ulaze u BiH, kao i nepostojanja sporazuma sa dijelom zemalja iz kojih ilegalni migranti vode porijeklo.

 

Tokom sastanka istaknuto je da je usljed preduzetih mjera i aktivnosti od strane institucija Bosne i Hercegovine u mjesecu julu došlo do smanjenja broja ilegalnih ulazaka u Bosnu i Hercegovinu u odnosu na raniji period uz očekivanje da će se taj trend zadržati.

 

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je jedan od najvažnijih prioriteta zaštita granica Bosne i Hercegovine kako bi se spriječilo daljnje povećanje ilegalnih ulazaka u Bosnu i Hercegovini, te je zatražio od svih nadležnih institucija da se nastavi sa jačanjem kontrole graničnog pojasa povećanim prisustvom policijskih službenika, zaprečavanjem ilegalnih prelaza i sprečavanjem krijumičarenja migranata. Posebno je istaknuo važnost i hitnost rješavanja pitanja smještaja migranata na području Unsko-sanskog kantona, apostrofirajući opredijeljenost Vijeća ministara BiH u smislu humanog pristupa te djelovanja u skladu sa domaćim zakonima i međunarodnim standardima. Bosna i Hercegovina podržava politiku EU i želi biti dio zajedničkog rješenja. S tim u vezi očekuje se nastavak finansijske i međunarodno tehničke pomoći iz EU.

 


Sastanku su prisustvovali generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Perica Stanić, direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić i pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Granične policije BiH Slobodan Krstić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI