nije ni kod njih bajno

Veliki korupcijski skandal trese zdravstvo Slovenije: Optuženo 15 osoba, evo šta su radili ugledni doktori

Hronika 06.08.18, 18:11h

Veliki korupcijski skandal trese zdravstvo Slovenije: Optuženo 15 osoba, evo šta su radili ugledni doktori
Kriminalistička istraga počela je 2013. godine kada su u kućnim pretragama pronađene skrivene gotovine i zlato

 

Posebno slovensko državno odvjetništvo objavilo je u ponedjeljak da je podignulo optužnicu protiv 15 osoba i jedne tvrtke zbog korupcije u zdravstvu, a prema slovenskim medijima mogao bi to biti najveći korupcijski skandal u Sloveniji. 

 

Među optuženima je osam uglednih liječnika, nekoliko članova njihovih obitelji i predstavnika farmaceutskih tvrtki. 

 

Sumnja se da su najmanje petorica njih primili znatne količine novca kao mito, neki u iznosima većima od 100.000 eura, doznaje se iz te posebne institucije zadužene za posebno teške slučajeve organiziranog i gospodarskog kriminala. 

 

Kriminalistička istraga počela je 2013. godine kada su u kućnim pretragama pronađene skrivene gotovine i zlato, a rezultirala je optužnicama za primanje mita, pranje novca te krivotvorenje ili uništavanje dokumentacije. 

 

Istrage su provedene na 58 lokacija na području Ljubljane, Celja, Maribora, Kopra i Novog Mesta, a među optuženima je i više liječnika i zdravstvenih djelatnika, njihovih "suradnika" i pomagača posrednika koji su novac polagali na račune u inozemstvu, među ostalim u Austriji i Hrvatskoj, prenosi Hina slovenske medije. 

 

Prema navodima portala  lista "Slovenske novice", proizvođači medicinske oprema i uređaja i njihovi posrednici u strukturu cijene proizvoda za koje su željeli da dobiju prednost prilikom izbora u bolnicama i zdravstvenim ustanovama  unaprijed su "ugrađivali" potrebne provizije koje su u ukupnoj cijeni predstavljale od 5 do 20 posto konačnog iznosa cijene. 

 

Navodno je riječ o najvećem korupcijskom skandalu u Sloveniji do sada iako je ta tema, uz onu o stanju u bankama bila vrlo aktualna proteklih godina. 

 

U nedavno kampanji pred parlamentarne izbore sve stranke obećavale su da će  "uvesti red" u zdravstvene ustanove, osigurati održiv način financiranja zdravstva i smanjiti nabavne cijene za uređaje i medicinsku opremu koje su više od uobičajenih europskih, upravo zbog posrednika i netransparentnog načina njihove nabave. 

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI