RAPORT IZ BIHAMK-a

Zagužvalo se na bh. granici, kolone od ranog jutra: Pročitajte koje granične prelaze treba izbjeći

Hronika 04.08.18, 09:21h

Zagužvalo se na bh. granici, kolone od ranog jutra: Pročitajte koje granične prelaze treba izbjeći
Na graničnim prijelazima Neum I i Neum II gužve su u oba smjera


 

Pojačan je promet vozila na većini graničnih prijelaza: Bosanski Brod i Bosanska Gradiška - na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Izačić, Velika Kladuša, Zupci i Prisika - na izlazu iz BiH. 


Na graničnim prijelazima Neum I i Neum II gužve su u oba smjera. 


Na graničnim prijelazima Doljani, Bijača i Ivanica nema dužih zadržavanja na izlazu iz BiH, ali kako BIHAMK doznaje, kolone su na ulazu u Hrvatsku.   


Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja su, za sada, do 30 minuta.  


Zbog izvođenja radova na području Hrvatske, do daljnjeg je obustavljen saobraćaj na GP Bosanski Novi-Dvor. 


Na autoputu A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman kao i na mjestu radova (Ban Brdo), preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.    


U toku je redovno održavanje dionice magistralnog puta M-18 Semizovac-Srednje. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno, jednom trakom. Isti režim saobraćaja na snazi je i na dionicama M-6 Domanovići-Stolac i M-18 Olovo-Kladanj (Karaula).  


Zbog izvođenja neophodnih radova na dionici magistralnog puta M-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.  


I na ostalim dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi, saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.  


IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:  


AUTOPUT 


A-1  

Sarajevo sjever-Lepenica, zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.  


MAGISTRALNI PUTEVI: 


M-5 

Hrenovica-Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj. 

M-6 

Domanovići-Stolac, zbog izvođenja neophodnih radova (u blizini BP Rebac) od 08.00 do 16.00 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom. 

M-14 

Srbljani-Bosanska Krupa, zbog radova na saniranju škarpi i kosina saobraća se jednom trakom uz povremene kratke obustave. 

M-16 

Banja Luka-Crna Rijeka-Jajce, zbog aktiviranja klizišta na lokalitetu Gornji Šeher, saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom. 

M-16.1  

Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), zbog izvođenja neophodnih radova na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini. 

M-17 

Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova. 

M-18 

Olovo-Kladanj (Karaula), zbog izvođenja neophodnih radova saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila. 

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. 

Sarajevo–Foča, zbog većeg odrona na lokalitetu Sijeračke Stijene saobraća se usporeno, po privremeno urađenom proširenju.   


REGIONALNI PUTEVI 


R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično. 

R-446 Trebević (dionica: skretanje za vrh Trebević-Brus), zbog radova na rekonstrukciji saobraćajnice u vremenu od 08.00 do 17.00 sati, saobraća se usporeno. 

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona. 

R-458 Lopare -Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično. 

R-471 Lukavac- Vijenac-Banovići, u naselju Modrac od 07.30 do 18.00 sati potpuna obustava saobraćaja zbog radova na rekonstrukciji mosta na rijeci Spreči. Od 18.00 do 07.30 sati vozila saobraćaju jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. 

R-473 Nemila-Bistričak, zbog izvođenja sanacionih radova, u vremenu od 07.00 do 17.00 sati dolazit će do povremenih obustava saobraćaja. 

R-475a Karan-Bosanski Novi, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj je obustavljen.  


KANTON SARAJEVO 


- Zbog radova na rekonstrukciji ulice Briješćanska (od raskrsnice sa ulicom Hifzi Bjelevca do raskrsnice sa ulicom Nikole Šopa) obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave alternativni pravac je Hifzi Bjelevca-Nikole Šopa. 


- Zbog radova na sanaciji kolovoza i pješačke staze u ulici Derviša Numića, na snazi je zabrana saobraćaja u smjeru M-5 Tranzit-Vraca, dok je smijer Vraca-M-5 Tranzit u funkciji za saobraćaj.  


- Zbog radova na sanaciji trotoara obustavlja se saobraćaj u krajnoj desnoj traci u dozvoljenom smijeru kretanja u ulici Zmaja od Bosne (od raskrsnice sa ulicom Azize Šaćirbegović do rasktrsnice sa ulicom Topal Osman paše). 


- Zbog sanacionih radova od 07.30 do 17.00 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Bistrik basamaci (od raskrsnice sa ulicom Jedileri do raskrsnice sa ulicom Balibegovica. Za vrijeme obustave alternativni pravci su: Bistrik-Balibegovica-Bistrik basamaci i Bistrik-Austrijski trg-Bistrik basamaci. 


- Zbog izvođenja radova na izgradnji kolektora Crepljani- Kasetići- Žunovnica od 07.00 do 17.00 sati potpuno je obustavljen saobraćaj na dijelu od skretanja za objekat "Ribnjak Žunovnica" do naselja Kasetići. Alternativni pravac za vrijeme obustave saobraćaja je: Hadžići- ulica Žunovačka- ulica Tinohovska- naselje Kasetići. 


- Zbog izvođenja radova na izgradnji kružne raskrsnice ulica Hrasnička cesta-Umihane Čuvidine-Seada Bublina obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave u funkciji su alternativni pravci. 


-Zbog sanacionih radova, u vremenu od 08.00 do 16.00 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Numan Paše Ćuprilića (od spoja sa ulicom Ibre Ćeske do spoja sa ulicom Viteška).  


- Zbog izvođenja neophodnih sanacionih radova obustavljen je saobraćaj u ulici Kamenica (od broja 47 do broja 88). Radovi se izvode etapno do 50 metara, a za vrijeme obustave, alternativni pravac je Kamenica-Mahmutovac-Paje Malta i obratno. 


- Zbog sanacije klizišta u ulici Hakije Kulenovića privremeno je izmjenjen režim saobraćaja (postojeći dvosmjerni saobraćaj se ukida i saobraćaj uspostavlja u jednosmjernom režimu). U funkciji je smijer iz pravca Jukićeve ulice, dok se iz pravca Odobašine ulice može doći samo do tunela. 


- Zbog sanacionih radova, od 07.00 do 17.00 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Miševići (spoj M-17-Miševići). Alternativni pravac je M-17-Rakovička cesta-Miševići. 


- Zbog izvođenja neophodnih radova izmjenjen je režim saobraćaja u ulicama: Zmaja od Bosne, Sutjeska, Širokac, Vratnik Mejdan, Hadželi, Stari drum, Grličića brdo, Ramića banja, Armije Republike Bosne i Hercegovine i Poljine.   


MOSTAR 


Zbog radova na izgradnji kolektora, obustavljen je saobraćaj u ulici Maršala Tita,  od pozorišta prema ulici Braće Brkić.  


BRČKO 


Zbog izvođenja radova na izgradnji kružne raskrsnice Ilićka na dijelu magistralnog puta M-14.1 na spoju ulica Bijeljinska i Ilićka I, potpuno je obustavljen saobraćaj.  Alternativni pravac za putnički saobraćaj je ulica u naselju Ilićka, a za teretni saobraćaj regionalni put R-458,  dionica kroz stambeno naselje Grčica.  


VISOKO 


Zbog održavanja manifestacije, danas će u vremenu od 10.00 do 12.00 sati za saobraćaj biti zatvorena ulica Branilaca grada, na regionalnom putu R-445 Kakanj-Visoko.  


TUZLANSKI KANTON 


Zbog sanacije klizišta na putu Kalesija-Sapna (dionica prije raskršća za Jajiće i Međeđu-prijevoj Mramorovi) potpuno je obustavljen saobraćaj. Putnička vozila, minibusi i teretna vozila do 7,5 t najveće dozvoljene mase mogu koristiti lokalni put L-044027 Kalesija(M-4)-Zolje-Jajići-Mramorovi, dok teretna vozila preko 7,5 tona koriste alternativni pravacKalesija-Zvornik (Karakaj)-Sapna.  


UNSKO-SANSKI KANTON 


- Zbog održavanja manifestacije  „Kladuško ljeto 2018“ do 11.08. od 18.00 do 01.00 sat,  privremeno se obustavlja saobraćaj na magistralnom putu M-4.2 u Velikoj Kladuši.  Alternativni pravac za vrijeme obustave je: Trg mladih, ulica Ibrahima Mržljaka do kružnog toka i skretanja prema ulici Sulejmana Topića, Trg mladih, ulica Maršala Tita do ulice Zuhdije Žalića, Trg mladih, ulica Hamdije Pozderca do skretanja prema ulici Ive Marinkovića, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.    


(FENA/ad) 

BLIN
KOMENTARI