FOTO PRIČA/ POSVETA KULTNOM BH. FILMU

Glavni grad dobija novu kulturnu i turističku atrakciju: Zavirite prvi u muzej 'Valter brani Sarajevo'

Kultura 01.08.18, 23:40h

Glavni grad dobija novu kulturnu i turističku atrakciju: Zavirite prvi u muzej 'Valter brani Sarajevo'
Muzej ima kulturološku, ali i turističku/komercijalnu namjenu, sa atraktivnom muzejskom historigrafskom, scenografskom, kostimgrafskom i interaktivnom postavkom koja vizuelnim putem donosi priču o kultnom bh. filmu

 

U toku su pripreme za postavku multimedijalnog muzeja "Valter brani Sarajevo" koji će se nalaziti u prostoru Filmskog centra Sarajevo, u ulici Dženetića Čikma.

 

Muzej je posvećen kultnom bosanskohercegovačkom filmu Hajrudina Šibe Krvavca koji je vremenom postao veliki brend i smbol jednog vremena i grada. Filmski centar Sarajevo je, kao javno preduzeće u vlasništvu države koja je financirala produkciju ovoga filma, vlasnik svih autorskih,  materijalnih i industrijskih  prava za ovaj film te je smatrao da je njegova javna obaveza da na ovaj način čuva tradiciju jednog djela kinematografije u BiH i njenih vrijednosti.

 

Koncept i idejno rješenje muzeja radio je tim Filmskog centra Sarajevo na čelu sa Jasminom Durakovićem, dok je za (radno) dizajnersko rješenje bila zadužena Sanja Kulenović, industrijska dizajnerica iz Sarajeva.


- Muzej ima kulturološku, ali i turističku/komercijalnu namjenu, sa atraktivnom muzejskom historigrafskom, scenografskom, kostimgrafskom i interaktivnom postavkom koja vizuelnim putem donosi priču o kultnom filmu, njegovim likovima, lokacijama na kojima je sniman, rekviziterskim, scenografskim i kostimografskim elementima, kao i odgovarajućim audio-vizuelnim materijalom - ističe direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković.


Izgradnju muzeja finansirat će FCS iz vlastitih sredstava, zainteresovani partneri i sponzori, a za sve koji žele podržati ovaj projekt bit će pokrenuta online fundrising kampanja.


Partneri, turistička industrija u BiH i regiji, kao i u dalekoj Kini koja Sarajevo prepoznaje upravo preko ovoga filma, pokazuju veliki interes za ovaj muzej te uprava FCS-a radi pripremne radnje u ovome pravcu, kako bi osigurala da projekat bude samodrživi i profitni centar ovoga javnog preduzeća.


Otvaranje muzeja planirano je do kraja 2018. godine, dok je prezentacija projekta za partnere i sve zainteresirane planirana tokom predstojećeg Sarajevo Film Festivala.

 


(DEPO PORTAL/ak)

BLIN
KOMENTARI