prije nekoliko dana pretrpio moždani udar

Preminuo Alija Behmen, nekadašnji premijer FBiH i gradonačelnik Sarajeva

Hronika 01.08.18, 10:42h

Preminuo Alija Behmen, nekadašnji premijer FBiH i gradonačelnik Sarajeva
- Ako mene pitate, to je jedini poslijeratni gradonačelnik koji je dostojanstveno obavljao tu funkciju, a bio je i jedan od najboljih premijera Federacije BiH. Iznad svega, bio je odličan čovjek - kazao je Čengić

 

Nekadašnji premijer Federacije BiH i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen preminuo je u 78. godini – potvrdio je Feni Irfan Čengić, generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, čiji je Behmen bio član. 

 

Po njegovim riječima, Behmen je prije desetak dana pretrpio moždani udar.

 

- Ako mene pitate, to je jedini poslijeratni gradonačelnik koji je dostojanstveno obavljao tu funkciju, a bio je i jedan od najboljih premijera Federacije BiH. Iznad svega, bio je odličan čovjek - kazao je Čengić. 

 

On ističe da je Behmen uvijek davao mladima savjete, priliku i šansu za političku karijeru. 

 

Alija Behmen rođen je 25. decembra 1940. godine u Splitu. Godine 1969. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a 1974. godine odbranio magistarski rad iz oblasti marketinga. Na Ekonomskom fakultetu odbranio doktorsku disertaciju iz oblasti modeliranja transportnih troškova i njihov utjecaj na reprodukciju i razvoj privrede. 

 

Od marta 2001. do kraja 2003. godine Alija Behmen obavlja je funkciju premijera Federacije Bosne i Hercegovine. Na općim izborima 1998. godine, kao kandidat SDP-a BiH izabran za poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. 

 

Na Općim izborima u BiH 2006. godine je izabran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. U januaru 2009. prestao mu je poslanički mandat, kada je izabran na funkciju gradonačelnika Sarajeva. Gradonačelnik Grada Sarajeva bio je do 2013. godine.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI