Ponovo neusaglašeni

Bevanda u pismu Plenkoviću: Stavovi Zvidića nisu službeni stavovi Vijeća ministara

Front 31.07.18, 14:32h

Bevanda u pismu Plenkoviću: Stavovi Zvidića nisu službeni stavovi Vijeća ministara
Naglasio je da Zvizdić prilikom pisanja pisma nije izvršio niti konsultacije sa članovima kolegija Vijeća ministara BiH radi usuglašavanja stavova koje iznosi, niti je to pismo ponudio na izjašnjenje Vijeću ministara BiH

 

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda uputio je pismo predsjedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću povodom izgradnje Pelješkog mosta te istakao da stavovi u pismu predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića od 30. jula ne predstavljaju službene stavove Vijeća ministara BiH, nego su to isključivo osobni stavovi potpisnika pisma i stavovi Stranke demokratske akcije (SDA). 

 

Bevanda je podsjetio da je Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj 19. jula 2017.godine jednoglasno usvojilo izvještaj ministra prometa i komunikacija BiH Ismira Juske, gdje se navodi da nema formalnih zapreka za izgradnju Pelješkog mosta i da to ne treba povezivati s konvencijom o pravu mora. 

 

Naglasio je da Zvizdić prilikom pisanja pisma nije izvršio niti konsultacije sa članovima kolegija Vijeća ministara BiH radi usuglašavanja stavova koje iznosi, niti je to pismo ponudio na izjašnjenje Vijeću ministara BiH. 

 

Smatra da je njegova dužnost kao zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH, ukazati na eventualne štetne posljedice koje mogu nastupiti po Bosnu i Hercegovinu, obzirom da je pismo u jednom dijelu bosanskohercegovačkih medija predstavljeno kao službeni stav Bosne i Hercegovine. 

 

Izrazio je nadu da navedeno pismo, koje izražava stav isključivo pojedinca i jedne političke stranke, neće narušiti dobrosusjedske odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske te da ovakvi pojedinačni stavovi neće dodatno negativno utjecati na kredibilitet Bosne i Hercegovine i put ka članstvu u Evropskoj uniji, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

 

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI