VIDEO/ VRATA OTVARA 2021. GODINE

Sarajevo dobija modernu biblioteku uz pomoć novca iz Saudijskog fonda, vrijednost projekta 22 miliona dolara

Kultura 31.07.18, 10:45h

Sarajevo dobija modernu biblioteku uz pomoć novca iz Saudijskog fonda, vrijednost projekta 22 miliona dolara
Ideja za gradnju biblioteke nastala je još 2010. godine, a njenu realizaciju je intenzivirao ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani Abdullah M. Mominah

 

 

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj i predstavnik konzorcija IMAR Urban Consultants i ahA+knAp Khalid Abdulrahman Othman Hassan potpisali su (30. jula) Ugovor za reviziju izvedbenog projekta i nadzor nad izgradnjom i opremanjem biblioteke Univerziteta u Sarajevu.


Vrijednost projekta je oko 22 miliona američkih dolara, a sredstva je osigurao Saudijski fond za razvoj. Zgrada biblioteke će se nalaziti u kampusu UNSA, kapaciteta 15.500 bruto metara kvadratnih i moći će deponovati blizu milion knjiga.


Ideja za gradnju biblioteke nastala je još 2010. godine, a njenu realizaciju je intenzivirao ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani Abdullah M. Mominah.


On je izrazio zadovoljstvo što će konačno početi realizacija projekta od kojega će koristi imati ne samo studenti BiH, nego i regije, te da je studentima ovo prilika da se intenzivnije bave naukom i da grade BiH.


- BiH ima potencijala za razvoj i mi ćemo učiniti sve i obaveza nam je da pomognemo napredak države - kazao je Mominah i dodao da je potpisivanje današnjeg ugovora samo jo jedan dokaz da Kraljevina Saudijska Arabija pruža punu podršku prijateljskoj BiH.


Rektor Škrijelj je naglasio da je Ugovor za reviziju izvedbenog projekta biblioteke od velike važnosti za UNSA, Kantona Sarajevo i BiH.


Podsjetio je da je UNSA jedna od najstarijih visokoobrazovnih institucija u BiH koji će iduće godine obilježiti 70. godišnjicu te je stoga izgradnja biblioteke od neprocjenjive važnosti.


Khalid Abdulrahman Hassan je izrazio nadu da će biti još sličnih projekata i donacija kojima se pomaže BiH, ističući da BiH ima velike šanse za razvoj, a oni će različitim projektima dati doprinos tom razvoju.


Nakon tehničkih formalnosti oko raspisivanja tendera, izgradnja biblioteke bi trebala početi početkom 2019. godine i trajat će dvije godine. Tvorac idejnog projekta je prof. dr. Adnan Pašić, projekt menadžer Jedinice za implementaciju Projekta izgradnje i opremanja biblioteke UNSA.

 

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI