FOTO/ Prva ljubav zaborava nema

Atrakcija u centru Sarajeva: Fiće okupirale Baščaršiju, stigla i milicija! Izloženo više od 60 legendarnih automobila!

Auto & Dom 28.07.18, 14:20h

Atrakcija u centru Sarajeva: Fiće okupirale Baščaršiju, stigla i milicija! Izloženo više od 60 legendarnih automobila!
Prvi automobil je u oktobru 1955. godine proizvela nekadašnja jugoslovenska „Zastava“ - proizvedeno je oko milion automobila

 

Sarajevom je jutros upriličen defile automobila 'fiće' povodom održavanja 'Fiat-Fićo Festa', a koji ove godine slavi 63. rođendan.

 

Na Baščaršiji je više od 60 zaljubljenika popularnog 'fiće' iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i drugih država Evrope, izložilo svoje ljubimce na drugom Međunarodnom „Fiat-Fićo festu“.

 

Fadilu Ćerimagiću, nekadašnjem jugoslovenskom asu u auto-trkama, prvi trkači auto je bio upravo 'fićo'. Vozio ga je, prisjeća se, u nacionalnoj klasi bivše Jugoslavije, a kako kaže 'prva ljubav zaborava nema'.

 

fico-fest-bascarsija-sarajevo-1

 

Uključio se u Evropsku asocijaciju fićista, jer, kaže da zaljubljenika u ovaj automobil ima u Evropi i svuda u svijetu.

 

Učešće na manifestaciji najavilo je nekoliko stotina vozila i vozača, a mnogi nisu uspjeli doći iz tehničkih razloga i gužve na granicama.

 

fico-fest-bascarsija-sarajevo-3

 

Najmlađi vlasnik popularnog 'fiće' je i Edvin Lemeš zvani 'Pingva' trinaestogodišnjak iz Visokog.  On kaže da slobodno vrijeme provodi u garaži baveći se 'fićom'. Voli on sve dobre automobile, savremene, ali  kaže 'fićo je zakon'. Ljubav prema ovom automobili prenio mu je otac Almir, zvani 'Pilot' kojemu je fićo 'treće dijete'.

 

fico-fest-bascarsija-sarajevo-2

 

Povodom 63. rođendana Fiće, napravljena je i torta u obliku 'fiće'.

 

Manifestaciju je organiziralo Udruženje ljubitelja automobila Fićo-klub iz Sarajeva uz pomoć Općine Stari Grad.

 

fico-fest-bascarsija-sarajevo-milicija

 

Sa Baščaršije će 'fiće' krenuti prema Vilsonovom šetalištu, zaustavit će se ispred Spomen obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992–1995,  gdje će vozači odati počast ubijenoj djeci i položiti cvijeće.

 

Prvi automobil je u oktobru 1955. godine proizvela nekadašnja jugoslovenska „Zastava“ - proizvedeno je oko milion automobila, a posljednji primjerak 1985. godine. To je bio omiljeni auto radničke klase, ali su ga koristile i brojne službe policija, vojska, hitna pomoć.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI