grčka i švedska već na udaru

Novi toplotni pakao stiže u Evropu: Prijete nenormalne temperature, a poslije njih oluje!

Hronika 24.07.18, 20:06h

Novi toplotni pakao stiže u Evropu: Prijete nenormalne temperature, a poslije njih oluje!
Meteorološki servis AccuWeather objavio je danas upozorenje na novi opasni talas vrućine koji sredinom sedmice dolazi u Evropu

 

Ekstremni vremenski uslovi stvorili su goleme probleme u dijelovima Evrope. Grčka se već danima bori s katastrofalnim požarima u kojima je dosad umrlo najmanje 74 ljudi, dok je Švedsku zahvatio nezapamćeni toplinski talas.


 
Meteorološki servis AccuWeather objavio je danas upozorenje na novi opasni talas vrućine koji sredinom sedmice dolazi u Evropu.

 

Kako piše AccuWeather, novi talas vrućine zahvatiće područje od Španije pa sve do Skandinavije. Grčku bi trebao bi zaobići, kao i područje naše regije.

 

"Svi stanovnici ovih područja biće u velikom riziku od bolesti povezanih s velikim vrućinama, posebno stariji i djeca", upozoravaju meteorolozi AccuWeathera, a prenosi index.hr.

 

U nekim područjima očekuju se najviše temperature ove godine, na primjer u Madridu, Parizu, Frankfurtu, Amsterdamu i Stockholmu. Temperature će rasti i do 40 stepeni, a osvježenje neće stići ni po noći.

 

Vrhunac ovog talasa vrućine očekuje se u četvrtak i petak.

 

Nakon vrućina - oluje


U subotu će područje od Francuske do Švedske zahvatili promjena vremena. Očekuje se pristizanje hladnijeg vazduha što će dovesti do lokalnog razvoja olujnih nevremena.

 

Nestabilno vrijeme s grmljavinskim olujama nastaviće se širom tog područja tokom nedjelje i ponedjeljka.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI