PREVARE, OTMICE, PREBIJANJE

Ko je ubijeni Senad Kobilić: Pamte ga po reketarenju, a povezuju ga i sa jednim od najopasnijih sarajevskih kriminalaca...

Hronika 24.07.18, 15:14h

Ko je ubijeni Senad Kobilić: Pamte ga po reketarenju, a povezuju ga i sa jednim od najopasnijih sarajevskih kriminalaca...
Sud BiH 2006. ga je pravosnažno osudio na uslovnu kaznu zbog pokušaja prevare Petra Ćorluke, vlasnika firme “Prodex” iz Gruda, kome se predstavio kao službenik Interpola, te nudio pomoć u vezi sa nepostojećom istragom Interpola protiv njegovog preduzeća

 

 


Senad Kobilić (54), koji je ubijen sinoć u Gradiški, odranije je poznat policiji po brojnim krivičnim djelima, a važi za osobu koja ima jake veze sa kriminalcima u Sarajevu.


Do sada je više puta hapšen i privođen, zbog raznih krivičnih djela, između ostalog zbog reketiranja, otmica, nanošenja teških povreda i drugih teških krivičnih djela.


Zanimljivo je da je povezivan i sa jednim od najopasnijih sarajevskih kriminalaca Zijadom Turkovićem, piše Srpskainfo.


Sredinom 2010. godine policiji je prijavljeno da mu je bačena bomba ispod automobila, koji je bio parkiran kod njegove porodične kuće u Pofalićima u Sarajevu.


Sud BiH 2006. ga je pravosnažno osudio na uslovnu kaznu zbog pokušaja prevare Petra Ćorluke, vlasnika firme “Prodex” iz Gruda, kome se predstavio kao službenik Interpola, te nudio pomoć u vezi sa nepostojećom istragom Interpola protiv njegovog preduzeća.


U ovom predmetu bio je optužen zajedno s Asimom Fazlićem, zamjenikom direktora Interpola BiH, koji je oslobođen optužbi.


Policija ga je dovodila i u vezu sa krađom 37 kilograma platine iz sefa preduzeća hemijske industrije „Azot” kod Goražda iz 2006. godine, ali je u ovom slučaju pušten na slobodu zbog nedostatka dokaza.


Sarajevski Opštinski sud 2005. godine osudio ga je na šest mjeseci zatvora zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja. Tada je oslobođen za umiješanost u eksploziju koja se desila 30. decembra 2003. u stanu u naselju Hrasno, kao i da je bio član grupe koja je dogovorila nabavljanje eksplozivnog materijala i mehanizma za aktiviranje.


Zanimljivo je i da je tada za ista djela, osim Kobilića, krivice oslobođen i Zijad Turković, koji zbog organizovanog krimala, ubistava i pljački izdržava 40-godišnju kaznu zatvora.


Kobilić je hapšen i zbog reketiranja vlasnika kafića po Sarajevu.

 

(Srpskainfo/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI