edin durmo oporavlja se nakon pada paraglajderom

Dovezli ga slomljene kičme, spasili ga na KCUS-u: Udario sam od stijenu, momci su me izvukli... Bio sam u nesvijesti

Hronika 24.07.18, 14:45h

Dovezli ga slomljene kičme, spasili ga na KCUS-u: Udario sam od stijenu, momci su me izvukli... Bio sam u nesvijesti
Dok su me izvlačili, bio sam u nesvijesti. Htjeli smo me voziti u bolnicu Kasindol, ali ja sam insistirao da me voze u KCUS... Operacija je trajala šest sati - priča Durmo

 
Na Kliniku za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u subotu, 21. jula, hospitaliziran je Edin Durmo, sa teškom povredom kičme. On je u KCUS dovežen nakon što je pao paraglajderom na Romaniji.


Prema riječima šefa Klinike prof. dr. Đemila Omerovića, pacijent je operisan i oporavak se odvija očekivanim tokom.


- Pacijent je dovežen sa teškom povredom kičme. Na Klinici je odmah organiziran prijem i operativni zahvat od strane naše dežurne medicinske ekipe na čelu sa prim. dr. Dariom Ivaniševićem i anesteziologom Aidom Smajić. Konstatovana je povreda sa prijelomom prvog, drugog i četvrtog pršljena slabinskog dijela kičme. Pacijent se dobro oporavlja, danas je prebačen sa Odjela intenzivne njege na Treći odjel Klinike - rekao je prof. dr. Omerović.

 
Pacijent Durmo je zadovoljan medicinskom uslugom koja mu je pružena na Klinici za ortopediju i traumatologiju.

 
- Na KCUS sam stigao u subotu u večernjim satima. Dugo godina sam sportista, a paraglajderom letim već tri godine. Pao sam sa nekih desetak metara visine, a predhodno sam udario od stijenu litice. Momci koji su bili sa mnom su me izvukli. Dok su me izvlačili, bio sam u nesvijesti. Htjeli smo me voziti u bolnicu Kasindol, ali ja sam insistirao da me voze u KCUS. Dovezli su me u KCUS i odmah sam operisan. Sada se oporavljam i dobro se osjećam. Operacija je trajala šest sati - kaže Durmo.

 

edin-durmo-sa-suprugom2


Ističe da veliku zahvalnost duguje medicinskom timu i prim. dr. Ivaniševiću. Medicinskom uslugom i uslovima boravka na KCUS zadovoljna je Emina Durmo, supruga pacijenata.


- Imali smo puno povjerenje u tim koji je operisao mog supruga. Svi su vrlo profesionalni i korektni. Suprug je nakon operacije ležao na intenzivnoj njezi, sada je na Odjelu - kazala je Emina Durmo.


Kako kaže prim. dr. Ivanišević, na Klinici za ortopediju i traumatologiju svakodnevno se rade kompleksni operativni zahvati.

 
- Na Klinici se rade sve vrste operacija kičmenog stuba. Dominantno radimo traumatske povrede, tumore, degenerativne promjene i infektivne bolesti kičme. Kod pacijenta Durme osim povrede kičme počeo se razvijati neurološki deficit, koji se manifestovao u slabosti i nemogućnosti pokretanja donjih ekstremiteta. Postoperativno došlo je do kompletnog neurološkog oporavka. Pacijent bi danas trebalo da ustane i hoda. Nakon oporavka pacijenta će biti uključeni doktori i ostalo osoblje sa Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju - poručio je prim. dr. Ivanišević, saopćeno je iz Press centra KCUS-a.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI