Bura oko Univerziteta u Sarajevu se ne stišava

Može li o prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću odlučivati Haris Zahiragić? Ooo, da...

Hronika 21.07.18, 17:42h

Može li o prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću odlučivati Haris Zahiragić? Ooo, da...
Otkaz ugovora uručen prof. Gavrankapetanoviću na Medicini, UO UNSA je podržao sa šest glasova ZA i četiri PROTIV... jedan od onih koji je glasao bio je i Zahiragić

 

Izvor: Oslobodjenje.ba

Autorica: Edina Kamenica

 

Ništa se ne dešava slučajno, i sve je povezano. Pa se, eto, poveza i tzv. slučaj Gavrankapetanović s tzv. slučajem Zahiragić.

 

Javnost u BiH, posebno ona u Sarajevu, ovih dana prati dešavanja vezana za Nacrt kodeksa ponašanja i odijevanja na Univerzitetu, koji je predložio Studentski parlament (SPUS). Iz studentskih asocijacija deset fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) u petak su oštro upozorili na činjenicu da rukovodstvo SPUS-a radi u tehničkom mandatu, pa kao takvo ne može legitimno zastupati interese svih studenata i fakulteta UNSA-e.

 

Mandat članova Izvršnog odbora SPUS-a istekao je 5. juna ove godine, a Skupština se još ne saziva, iako to studenti traže, ističući da trenutni saziv SPUS-a ne može imenovati, između ostalog, i nove predstavnike u Senatu.

 

Ima neka tajna veza...

 

- Svjesno odgađajući redovnu Skupštinu, na kojoj je potrebno izabrati novo rukovodstvo koje će zatim imenovati predstavnike u Senatu, direktno ugrožavaju rad Senata i narušavaju ugled svih studenata. Na narednoj sjednici Senata predstavnika studenata ne može biti. Pitamo se ko će zastupati interese i stav studenata kada je u pitanju Kodeks, navode iz asocijacija 10 fakulteta, podsjećajući, pored svega ostaloga, i na to da je Haris Zahiragić, bivši predsjednik SPUS-a, a trenutno član Upravnog odbora UNSA-e i budući kandidat SDA na izborima za Skupštinu KS. Zahiragića smatraju ključnom osobom vezano za Kodeks, pa je gnjev studenata utoliko veći.

 

Kakve sve to ima veze s prof. dr. Ismetom Gavrankapetanovićem? Ima.

 

Kao što je poznato, u utorak je Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu odbio prijedlog prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića da poništi odluku Medicinskog fakulteta, kojom je ovaj fakultet s njim raskinuo radni odnos. Advokatski tim prof. Gavrankapetanovića je tim povodom, pored već pokrenute tužbe protiv UNSA - Medicinski fakultet zbog toga što odluku nije dobio u roku, odlučio pokrenuti i preispitivanje krivične odgovornosti članova UO UNSA i uprave Medicinskog fakulteta.

 

- Prekoračili su granice službenih ovlaštenja i nanijeli štetu našem klijentu, kaže za Oslobođenje advokatica Maida Galijatović, podsjećajući da se prije nekoliko dana u javnosti pojavio prijedlog odluke koju je, navodno, pripremila stručna služba UNSA.

 

- Bio je vrlo profesionalno napisan, a njime se poništavala odluka o prestanku radnog odnosa i s prof. Gavrankapetanovićem se zaključivao novi ugovor, ističe advokatica.

 

Izvori bliski Oslobođenju tvrde da je na sjednici UO došlo do žučne rasprave, da je konačni rezultat bio 6:4 u korist Medicine, a pri tome su se, kao argument, navodila i brojna proceduralna pitanja.

 

Galijatović ih apsolutno odbacuje, pa i primjedbu o tome zašto se prof. Gavrankapetanović nije žalio već 5. januara kada je odluka donesena.

 

- Naš klijent je odluku dobio tek 20. aprila i time mu je šteta nanesena, tvrdi Galijatović.

 

Pokušali smo dobiti objašnjenje pomenute odluke UO od rektora Univerziteta prof. dr. Rifata Škrijelja, koji nas je uputio na predsjednika Upravnog odbora, napomenuvši da on, kao rektor, o tome ne može govoriti.

 

...za sve ljude zakon krut

 

No, predsjednik UO UNSA Murat Ramadanović je, takođe, odbio dati bilo kakav komentar. On nas je uputio, gle, na rektora Škrijelja, pitajući nas da li znamo odredbe novog Zakona o visokom obrazovanju, po kojem je, tvrdio je, to što nas interesuje nadležnost rektora.

 

- Odluka predstavlja kontinuitet nezakonitog postupanja Univerziteta prema svom redovnom profesoru. Medicinski fakultet je dio UNSA, a ovaj ima nadležnost da ispravlja odluke fakulteta. Rektor rješava pitanja radnih odnosa, tvrdi i advokatica Galijatović, komentarišući raniju rektorovu izjavu o tome da se neće miješati u svojevoljni ugovor između prof. Gavrankapetanovića i KCUS-a.

 

Advokatica prof. dr. Gavrankapetanovića nam danas kaže da je u petak tražila zapisnik sa sjednice UO, odnosno hitnu dostavu rješenja odluke po njihovom prigovoru.

 

- Mi svakako podnosimo krivične prijave protiv svih članova UO koji su glasali suprotno zakonu, a u kontekstu aktuelnih dešavanja oko Harisa Zahiragića, jasno je da ćemo postaviti pitanje tužilaštvu da li glas nekoga u tehničkom mandatu može biti uvažen. Potrebna nam je odluka da bismo znali ko je kako glasao. Imamo nezvanične informacije, ali ne želimo da se ravnamo prema njima. Napominjem da je jedna osoba spremna da kao svjedok bude uključena u cjelokupan postupak, ističe advokatica.

 

Kada je prof. dr. Gavrankapetanović dao otkaz na Ortopediji, prekinut mu je bio i radni odnos na Medicini, s obrazloženjem da je njegov angažman na Medicini bio povezan s KCUS-om kao bazom. Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović podsjeća na to da na Medicini rade i oni kojima KCUS nije baza. Članovi UO su Murat Ramadanović, Jasminka Gradaščević-Sijerčić, Dijana Avdić, Lidija Zvačko, Abidin Deljanin, Kasim Bajrović, Dejan Milošević, Sifet Kukuruz, Sandra Začinović, Mersiha Slipičević i Haris Zahiragić, u ime studenata.
 

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI