VIDEO/ Prvi put pred kamerama

Tajlandski dječaci otkrivaju kako su završili u pećini i šta su radili tamo 17 dana

Hronika 18.07.18, 16:11h

Tajlandski dječaci otkrivaju kako su završili u pećini i šta su radili tamo 17 dana
Ake je rekao da ulazak u pećinu, nije, kako se nagađalo u medijima, rođendan jednog od njih. Prema njegovim riječima, svi su se složili da uđu u pećinu, a kada su vidjeli da voda ulazi unutra, razmišljali su da je napuste

 

Dvanaest tajlandskih dječaka i njihov fudbalski trener, koji su prošle sedmice spašeni iz poplavljene pećine, danas su izašli iz bolnice i prvi put se pojavili u javnosti, na konferenciji za novinare u Čijang Raiju.

 

Na preskonferenciju izašlo je svih 12 dječaka i njihov trener. Na početku, dječaci su se javnosti predstavljali jedan po jedan, počevši od 15-godišnjeg Akea, koji je odgovarao na većinu pitanja. Na bini su bila prisutna i tri člana tajlandskih "foka" koji su proveli nekoliko dana sa dječacima u pećini.

 

U odgovoru na jedno od prvih pitanja, dječaci su otkrili kako je izgledao trenutak kada su shvatili da je pomoć došla.

 

- Čuli smo nekoga da govori i slušali nevjerujući da je neko zaista tamo - rekao je Dul, jedan od dečaka.

 

Prema njegovim riječima, bili su iznenađeni kada su shvatili da spasilac koji je došao po njih ne govori tajlandski, već da je riječ o britanskom roniocu.

 

Među prvim pitanjima bilo je i ono o kojem se mnogo nagađalo u prethodnom periodu - zbog čega su ušli u pećinu.

 

Ake je rekao da ulazak u pećinu, nije, kako se nagađalo u medijima, rođendan jednog od njih. Prema njegovim riječima, svi su se složili da uđu u pećinu, a kada su vidjeli da voda ulazi unutra, razmišljali su da je napuste.

 

- Znali smo da smo zarobljeni na putu nazad. Morali smo da se pokvasimo i plivamo. Svi smo znali da plivamo - rekao je Ake i time demantovao medije koji su danima prenosili da dječaci ne znaju da plivaju, što je navodno komplikovanu spasilačku akciju učinilo još težom.

 

- Nije tačno da ne znamo da plivamo. Poslije fudbala smo išli na bazen. Nismo znali koliko može da se podigne nivo vode u pećini - pojasnio je Ake.

 

On je potom rekao da su prvo pokušali da iskopaju put kroz pećinu.

 

- Rekao sam im da se ne plaše, da će voda otići sutra. Vidjeli smo da voda kaplje sa plafona, pa smo ostali u blizini izvora vode. U tom trenutku nismo se plašil, jer smo mislili da će se voda povući i da će neko doći po nas - kaže Ake, a jedan od dječaka je dodao da nisu imali hrane u pećini, već da su samo pili vodu, a u trenucima gladi, razmišljali su o pirinču.

 

Ake kaže da su dječaci mislili da se kreću ka izlazu, iako su zapravo ulazili u pećinu sve dublje.

 

Doktor koji je bio sa dječacima i u pećini i na bini prisjetio se ronioca Samana Kunana, a potom je Ake rekao da su se dječaci osećali krivim za njegovu smrt.

 

Ake je potom rekao da se niko od dječaka nije takmičio ko će prvi da izađe napolje.

 

Bilo je riječi i o fudbalu, pa su tako dječaci otkrili da su gledali finale Svetskog prvenstva u Rusiji, a kako je Ake rekao, većim dijelom navijali su za Francusku.

 

Na pitanje da li bi mogli da se vrate nazad u pećinu, Ake je rekao da bi mogao uz vodiča, dok je drugi dječak rekao da se nikada više ne bi vratio.

 

 

 

 

(Blic, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI