Proevropski zastupnici pobjesnili kad su vidjeli nalaze Izborne komisije

Službeno potvrdili: Kampanja za Brexit bila je protuzakonita! Hoće li Britanci ponovo na referendum?

Front 17.07.18, 21:08h

Službeno potvrdili: Kampanja za Brexit bila je protuzakonita! Hoće li Britanci ponovo na referendum?
Izborno povjerenstvo prijavilo je policiji novčanu pronevjeru u dvije grupe koje su vodile kampanju za izlazak iz EU

 

Grupa koja je vodila kampanju i uvjeravala glasače da daju svoj glas za izlazak iz EU prekršila je zakon. To tvrdi promatrač na izborima koji je cijeli slučaj prijavio policiji, piše britanski portal thedailybeast.com.

 

Dok je vlada Therese May na rubu kolapsa zbog unutarnjih borbi između protivnika i zagovornika izlaska iz EU, najava Izbornog povjerenstva da je kampanja koju je predvodio Boris Johnson na prevaru dovela do tenzija oko Brexita, izazvala je dio zakonodavaca da traže ponavljanje referenduma.

 

Skupina, poznata kao 'Vote Leave', zalagala se za izlazak iz EU u junu 2016. godine. Izborno povjerenstvo tvrdi da je prenijela novac na sestrinsku grupu 'BeLeave' kako bi varala oko maksimalne svote koju su mogli ulupati u kampanju, a limit je bio 7 miliona funti. Probili su ga za oko pola miliona i pokušali to prikriti. Darren Grimes, osnivač 'BeLeave' i David Halsall iz 'Vote Leave' prijavljeni su policiji. Istraživanje Izborne komisije utvrdilo je da je 'BeLeave' probio limit za 675.000 funti na kontroverznu tvrtku za obradu podataka 'Aggregate IQ'.

 

Ta je tvrtka tokom kampanje prihodovala oko 2,7 miliona funti od 'Vote Leave', pa je od tog trenutka suspendirana sa Facebooka zbog sumnji da je povezana i s kompromitiranom tvrtkom 'Cambridge Analytica'. Izborno povjerenstvo također tvrdi da je 'Vote Leave' odbijao surađivati s istražiteljima Izbornog povjerenstva, čiji direktor Bob Posner kaže: "Odupirali su se našoj istrazi od početka i osporavali naše pravo kao zakonski ovlaštenog regulatora da provjerimo podatke."

 

"Odbili su surađivati, odbili su naše zahtjeve da nam pošalju predstavnika s kojim bi obavili intervju, pa su nas tako prisilili da iskoristimo sve zakonske ovlasti kako bi prikupili dokaze. Dokazi koje smo pronašli su jasni i važni, a sada ih možete vidjeti u našem izvještaju." 'Vote Leave' su bijesno reagirali na nalaz, rekavši da je 'istraga motivirana dnevnom politikom' i da se zasniva na "neutemeljenim tvrdnjama i teorijama zavjere". Dodali su da razmatraju sve mogućnosti kako bi opovrgnuli nalaz Izborne komisije. Njihov glasnogovornik je izjavio: "Izvještaj Izborne komisije sadrži brojne lažne optužbe i netačne tvrdnje koje su izmišljene i istraga će ih opovrgnuti."

 

Britancima je ostalo još samo devet mjeseci unutar EU, pa su proevropski zastupnici pobjesnili vidjevši nalaze Izborne komisije i sa zakonodavcima se zalažu za ponavljanje referenduma jer je opcija za Brexit pobijedila tijesnom pobjedom - s 51,9 glasova 'za' i 48,1 posto glasova 'protiv'.

 

Konzervativni član parlamenta i unuk Winstona Churchilla, Nicholas Soames, izjavio je u utorak parlamentu: "Jedan od razloga za ponos i slavu naše zemlje bio je izborni i demokratski sistem, a ovaj primjer s 'Vote Leave' grubo je to prekršio. Da bi se zadržao integritet i povjerenje glasačke javnosti, prokleto glasanje treba ponoviti."

 

Laburistički zastupnik David Lammy je izjavio: "Ova vijest dovodi u pitanje onaj tijesni izborni rezultat. U pitanju je valjanost referenduma. Političari svih stranaka moraju se zapitati želimo li nastaviti s politikom koja će uništiti naše gospodarstvo i zadržati se na vlasti na temelju ovakvog neuvjerljivog rezultata?"

 

Budući da rezultat referenduma nije bio pravno obvezujući, nego su rezultati trebali samo pokazati javno mnijenje - Vrhovni sud ne može narediti ponavljanje referenduma. Svaku odluku o ponavljanju referenduma morala bi donijeti Vlada, koju Parlament podržava. Uprkos nalazima Izborne komisije, navodno petljanje Rusije i kompromitiranje čelnika kampanja, dovode Britaniju u najveća politička previranja od Drugog svjetskog rata.

 

(Express.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI